Suriye: Hükümet zorla kaybedildikten sonra öldüğü tespit edilmiş 161 kişiden geriye kalanları teslim etmeli
Uluslararası Af Örgütü’nün Suriye Araştırmacısı Diana Seamaan, 2011’de başlayan çatışmaların ardından zorla kaybedilmiş en az 161 kişinin ölümüne dair Suriye Hükümeti tarafından resmi kayıtlarla doğrulanan raporlara cevaben bir açıklamada bulundu:
“Çok sayıda Suriyeli aile, bugün yeni bir tür acı ile yüzleşiyor. Yıllarca, aileler kaybolmuş yakınlarının nerede olduğunu bilmemenin dayanılamaz acısını çektiler. Şimdi ise sevdiklerinin öldüğünün doğrulanmasıyla yeni bir yas döngüsünün içerisine giriyorlar. Suriye hükümeti derhal zorla kaybedilen kişilerden geri kalanları, uygun defin ve cenaze işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için ailelere teslim etmeli ve sevdiklerinin zorla kaybedilmeleri ve ölümleri hakkında bilgi vermelidir.”
“Suriye’de çatışmaların başlaması ardından en az 82.000 kişi zorla kaybedildi. Şimdi Suriye yetkilileri için sevdiklerinin kaderi hakkındaki gerçeği bilememenin çaresizliğini yaşayan ailelerin yaşadığı acı ve işkenceye bir son verme zamanı.”
Suriye Araştırmacısı Deeman sözlerini şöyle sonlandırdı: “Rusya, İran ve Türkiye, Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların gözaltı merkezlerinde bağımsız gözlemler yapılabilmesi, zorla kaybedilen ya da kaçırılan kişilerin isimlerinin ve başlarına gelenlerin açığa çıkartılabilmesi ve tutukluların aileleri ile görüşmelerinin sağlanması için yetkilerini kullanmalıdır.”
Arka plan:
Uluslararası Af Örgütü, haklarında daha önce kampanya çalışması yürütülmüş üç aktivist Yehya Shurbaji, Ma’an Shurbaji ve Islam Dabbas’ın da aralarında olduğu 161 kişinin öldüğünü onayladı. Bu kişilerin ölümüne dair kayıtlar yerel nüfus müdürlüklerindeki aile kayıtlarında görülebilmektedir.
Daraya bölgesinden öğrenci ve aktivist Islam Dabbas’dan, 22 Hazitan 2011’de katıldığı barışçıl bir protestoda gözaltına alınmasının ardından bir daha haber alınamadı. Kardeşler Yehya ve Ma’an Shurbaji’den ise Şam kentinin Daraya bölgesinde Eylül 2011’de gözaltına alınmaları ardından haber alınamamıştı.
Uluslararası Af Örgütü’nün 2015’de yayımladığı “Cezaevi ve mezar arasında: Suriye’de zorla kaybetmeler” başlıklı rapor, Suriye hükümetinin “sadakatsiz” olarak tabir ettiği barışçıl muhaliflerin ve kişilerin geniş çaplı gözaltılar ve zorla kaybedilmelerine dair detayları ortaya koyuyor. Rapor aynı zamanda muhalif gruplar tarafından gerçekleştirilen kaçırılma, işkence ve toplu infazları da belgeliyor.
Suriye İnsan Hakları Ağı’na (SİHA) göre, çatışmaların başladığı 2011 yılından beri 82.000 kişi Suriye hükümeti tarafından zorla kaybedildi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’