Suriye: BM yardım konvoyuna 'korkunç' saldırı uluslararası hukukun alçakça ihlalidir
Uluslararası Af Örgütü, Halep'teki 78 bin kişiye yardım götüren BM/Suriye Kızılayı konvoyuna geçen akşam yapılan saldırı üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklamada "saldırı, uluslararası insancıl hukukun en temel prensiplerinin alçakça ihlalidir" denildi.
Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan Suriye'deki görgü tanıkları, Suriye Arap Kızılayı ile birlikte hareket eden konvoyun yanaştığı deponun pazartesi akşamı iki saat boyunca yoğun biçimde bombalandığını söyleyerek, Suriye hükümet güçlerinin yardım operasyonunu kasıtlı hedef aldığına dair şüpheleri güçlendirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, "İnsani konvoy ve işçilere yönelik sürekli saldırı her durumda yeterince korkunçtur" dedi.
Luther sözlerine şöyle devam etti: "Eğer konvoya kasten saldırılmışsa ki öyle görünüyor, bu Suriye hükümeti tarafından işlenmiş bir başka savaş suçudur. Bu, Suriye'deki sivillerin, sistematik savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçların tamamen cezasız bırakılmasının bedelini beş yıl boyunca hayatlarıyla nasıl ödediğini gösteriyor."
BM yardım şefi Stephen O'Brien ise daha önce konvoyun tüm gerekli izinlerle hareket ettiğini ve çatışmadaki tüm tarafların güzergah hakkında bilgilendirildiğini söylemişti. BM saldırının ardından Suriye'deki tüm yardım konvoylarını geçici olarak askıya aldığını açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne göre saldırıda 20'ye yakın sivil öldürüldü.
Uluslararası Af Örgütü'nün görüştüğü görgü tanıkları, Rus yapımı savaş uçakları ve helikopterlerin de aralarında bulunduğu uçakların Halep ilinin batısındaki Urum al-Kubra kasabasındaki bombardımanda yer aldığını ifade etti. Konvoydaki 31 kamyondan 21'a ya kısmen ya da tamamen yok edildi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’