Suriye: BM Güvenlik Konseyi insani felaket yaşanmaması için sınır ötesi yardım mekanizmasının süresini uzatmalı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün, BM’nin Türkiye-Suriye sınırı üzerinden Suriye’nin kuzeybatısına hayat kurtarıcı insani yardım ulaştırmasına izin veren sınır ötesi mekanizmanın süresinin uzatılıp uzatılmayacağına dair bir oylama yapacak.
Oylama öncesinde bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Aya Majzoub şunları kaydetti, “Suriye hükümeti kontrolü dışındaki bölgelere yardım ulaşmasını engellemeye devam ederken muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı Suriye’de en az dört milyon kişinin hayatı, sınır ötesi BM mekanizması aracılığıyla Türkiye sınırı üzerinden gelen yardımlara bağlı. Rusya ve Çin zaten üç yıldır BM’yi Suriye’ye ulaşan üç yardım koridorunu kapatmaya zorluyor ve bu, geriye kalan son koridor. BM Güvenlik Konseyi kararın süresini uzatmazsa, milyonlarca insan gıda, su ve hijyen ürünleri, ilaç, kışlık malzemeler ve barınma dahil temel yardımlara erişimden alıkonulacak ve bu durum halihazırda akıl almaz acılar çeken insanlara ciddi zarar verecek.”
"Kuzeybatı Suriye’de en az dört milyon kişinin hayatı, sınır ötesi BM mekanizması aracılığıyla Türkiye sınırı üzerinden gelen yardımlara bağlı."
Aya MajzoubUluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı
“Kuzeybatı Suriye’nin ülke içinde yerinden edilen nüfusunun yarısından fazlası, hava sıcaklıklarının donma noktasının altına düştüğü sert kış mevsimine karşı yalıtımı olmayan küçük, tek kişilik çadırlarda yaşıyor. Bu insanlar sadece ısınmak için değil, şiddetli yağışlarda çadırlarını ve eşyalarını kuru tutmak ve tuvaletlere erişmek için de mücadele ediyor. Sınır ötesi yardım mekanizmasının süresinin uzatılmaması, insani felaketten geri kalmayan bir sonuç verir” diyen Majzoub sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Kararın yenilenmesini engellemek utanç verici bir davranış olacaktır. Suriye’nin ülke içinde yerinden edilen nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli miktarda ve hacimde yardımın ancak BM’nin sınır ötesi mekanizmasının süresini uzatmakla sağlanabileceği gün gibi ortadadır.”
Arka Plan
BM ve partner kurumların Suriye hükümetinin izni olmadan yardım ulaştırmasına izin veren BM sınır ötesi yardım mekanizması 2014’te kuruldu.
O tarihten beri, BM ve partner kurumları ile diğer insani örgütler, Suriye’nin kuzeybatısında yaşayan insanlara gıda, su, hijyen ve temizlik ürünleri, sağlık ve eğitim hizmetleri ve koruma sağlıyor. Ülke içinde yerinden edilenler de yardım sağlanan gruplar arasında.
Uluslararası Af Örgütü Temmuz 2022’de yayımladığı raporda, Suriye hükümetinin temel hizmetlere erişimi engellemesi ve zorlaştırması nedeniyle ülke içinde yerinden edilen milyonlarca insanın tamamen BM’nin sınır ötesi mekanizması aracılığıyla ulaştırılan insani yardıma bel bağladığını ortaya koydu.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’