Soma’da yaşanan trajedi engellenebilirdi

Uluslararası Af Örgütü, Manisa, Soma’da yaşanan facianın ardından yaptığı açıklamada; madencilik sektöründe daha fazla trajedi yaşanmaması için Türkiye hükümeti derhal dün kömür madeninde yaşanan yıkıcı patlama ve bildirilen tehlikeli çalışma koşulları ile ilgili soruşturma başlatmalı, dedi.

13 Mayıs’ta Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür madeninde yaşanan patlamanın ardından en az 245 maden işçisinin öldüğü, 80 kadarının da yaralandığı bildirildi. Patlama sırasında yaklaşık 800 işçinin madende olduğu göz önünde bulundurulunca ölü sayısının artması bekleniyor.

Maden, Türkiye’deki en büyük yeraltı kömür madeni üreticisi Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Bu engellenmesi gereken bir trajediydi. Türkiye’de madenlerde yaşanan ölümlerin uzun tarihi, çalışanların güvenlikleri ile ilgili tüyler ürpertici soruları gündeme getiriyor. Hükümetin, vekiller tarafından son dönemde iş kazalarına yönelik bir soruşturma yapılması çağrılarını reddetmiş olması şoke edici bir durum. İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar” diye konuştu.

Türkiye’de daha önce 1992’de Zonguldak’ta 263 madencinin hayatını kaybettiği kömür madeni patlaması gibi birçok facia yaşanmıştı.

Geçen yıl CHP’den bir milletvekili Soma’daki kömür madenlerinde yaşanan iş kazaları ile ilgili bir meclis araştırması önergesi vermişti. Önerge muhalif tüm üç partinin desteğini almıştı. Fakat, AK Parti önerge aleyhinde oy verdi ve iki hafta önce önerge reddedildi.

Gardner, “Türkiye yetkilileri derhal patlamanın sebepleri ile ilgili bir soruşturma başlatmalı. Mağdurlarların akrabaları ve hayatta kalanlar için zararlarının her türlü tazmini sağlanmalı. Soma Holding süreçte tam anlamıyla her türlü bilgiyi paylaşarak soruşturmayı desteklemeli ve soruşturmanın sonuçları halka açıklanmalı” dedi.