"Seks İşçilerinin İnsan Haklarının Korunması Hakkında Tarihi Bir Karar"

Uluslararası Af Örgütü'nün karar verme forumu olan Uluslararası Konsey Toplantısı'nın dün (11 Ağustos 2015) Dublin'de gerçekleşen oturumunda, seks işçilerinin insan haklarının korunmasıyla ilgili önemli bir karar alındı. Dünyanın pek çok yerinden katılan delegeler, Uluslararası Yönetim Kurulu'na konuyla ilgili bir politika geliştirme ve hayata geçirme yetkisi veren bir kararın altına imza attı.

Sürekli ayrımcılık, şiddet ve taciz riskiyle karşı karşıya olan seks işçilerin, dünyada en çok dışlanan gruplardan biri olduğunu söyleyen Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, "Küresel hareketimiz seks işçilerinin insan haklarının korunması için bir politika benimseyerek, Uluslararası Af Örgütü'nün bu önemli mesele hakkında gelecekteki çalışmalarına şekil vermeye yardımcı olacak bir yol açmıştır" dedi.

Karar, Uluslararası Af Örgütü'nün kapsamlı olarak rızaya dayalı seks işçiliğine yönelik ayrımcılığın tüm yönleriyle kaldırılmasını destekleyen bir politika geliştirmesini tavsiye ediyor. Bu politika aynı zamanda devletleri, seks işçilerinin sömürüden, insan ticaretinden ve şiddetten eşit yasal korunma haklarını kullanabilmesini sağlamaya çağıracak.

Bu politikanın geliştirilmesi için son iki yılda yapılan araştırma ve danışmanlık süreci, seks işçilerinin insan haklarını savunmak ve karşılaştıkları taciz ve şiddet riskini azaltmak için en iyi yol olduğu sonucuna vardı.

Seks işçilerinin maruz kaldığı ihlaller arasında fiziksel ve cinsel şiddet, keyfi gözaltı ve tutuklama, gasp ve taciz, insan ticareti, zorunlu HIV testi ve tıbbi müdahaleler de var. Seks işçileri aynı zamanda sağlık ile konut hizmetleri ve diğer sosyal ve yasal korunmadan dışlanabiliyorlar.

Politikanın belirlenmesinde Dünya Sağlık Örgütü, BMAIDS, BM Kadın ve BM Sağlık Hakları Özel Raportörü'nün de aralarında bulunduğu Birleşmiş Milletler kuruluşlarından kaynaklar temel alındı.

Bunun dışında dört ülkede araştırma yapıldı. Araştırma ve danışmanlık sürecinde, aralarında karşıt görüşlerin de bulunduğu seks işçileri grupları, feminist ve diğer kadın hakları temsilcileri, LGBTİ aktivistleri, kölelik karşıtı örgütler, insan ticareti karşıtı kurumlar ve HIV/AIDS örgütleri yer aldı.

Yapılan açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü cinsel sömürünün de dahil olduğu insan ticaretine tüm yöntemleriyle karşıdır ve uluslararası hukuk meselesi olarak bir suç olması gerektiğini düşünmektedir. Bu Uluslararası Af Örgütü'nün tüm çalışmalarında ve bu yeni politikasında açık haldedir" denildi.