Rusya'da Aralarında Pussy Riot Üyelerinin de Olduğu Dokuz Yeni Tutuklama

Uluslararası Af Örgütü, Rusya yetkililerinin Soçi'nin merkezinde tutuklanan aralarında aktivist ve gazetecilerin de olduğu dokuz kişinin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Pussy Riot adlı Punk müzik grubunun bir parçası olarak barışçıl aktivizmleri sebebiyle mahkum edilen eski düşünce mahkumları Nadezhda Tolokonnikova ve Maria Alyokhina, Soçi'de bu kadar süre içinde üçüncü kez tutuklanıyor olmaktan şikayetçi oldu. Bugün yetkililer tutuklanmalarının kaldıkları otelde yaşanan bir hırsızlık olduğunu öne sürdü.

Tolokonnikova'ya göre, Rusya yetkilileri onları, Soçi'de bazılarının kaldıkları otelde yaşanan bir hırsızlık olayına karışmakla suçluyor. Tolokonnikova, süre giden bu tacizin gerçek sebebinin "Putin size anavatanınızı nasıl seveceğinizi öğretecek" adlı bir müzik videosu hazırlama planları olduğuna inanıyor.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Putin'in Rusyası'nda dünya çapında umut ve insan hakları ruhunun en iyi hali için çabanın sembolü olan Olimpiyat halkalarını ifade özgürlüğünü zincire vurmak için kelepçeye çevirdiler. Bu acımasızca. Basında, Soçi ve Olimpiyat Oyunları bölgesinde neredeyse her gün bir tutuklama olduğu haberi çıkıyor. İnsanlar sadece akıllarından geçenleri barışçıl bir şekilde dile getirdikleri için hedef alınıyor. Rusya yetkilileri Olimpiyat Kasabası çevresinde yaşanan insan hakları ihlallerine bir son vermeli" diye konuştu.

Polis ve sivil giyimli yetkililer tarafından 16 Şubat'ta tutuklananlar arasında insan hakları merkezi Memorial'dan Semyon Simonov, Radio Free Europe ve bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta muhabirleri ile medeni haklar aktivisti David Hakim bulunuyor. Hakim aynı zamanda dün, düşünce mahkumu Yevgeniy Vitishko'yu destekleme amaçlı tek kişilik grev sözcülüğü yüzünden de tutuklandı.

Performanslarının ikinci yıl dönümü öncesinde

Tutuklama, Pussy Riot'ın Moskova'nın ana Ortodoks Kilisesi'nde bir protesto şarkısı söylemelerinin ikinci yıl dönümü olan 21 Şubat'tan birkaç gün önce gerçekleşti. Bu performansları Tolokonnikova, Alyokhina ve grup arkadaşları Yekaterina Samutsevich'nın "holiganlık" suçlamaları mahkum edilmesine yol açmıştı.