Rusya Greenpeace aktivistlerine yönelik temelsiz ‘korsanlık’ suçlamalarını düşürmeli

Arctic Sunrise adlı gemi ile Peçora Denizi’nde sondaj yapan bir platformu protesto etmek için yola çıkan 30 kadar Greenpeace aktivisti geçen Perşembe Rusya güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Ağır suçları soruşturmakla sorumlu devlet ajansı olan Rusya’nın Soruşturma Komitesi, yaptığı açıklamada gözaltındaki aktivistlere yönelik korsanlık soruşturması açtığını söyledi. Uluslararası Af Örgütü, Arctic Sunrise adlı gemide bulunan Greenpeace aktivistlerine yöneltilecek herhangi bir korsanlık suçlamasının açık bir şekilde temelsiz olacağını dile getirdi.

Aktivistler, Rusya’nın kuzey kıyısı açıklarındaki Novaya Zemlya takımadalarına yakın, Peçora Denizi’ndeki bir sondaj platformu olan Prirazlomnaya’nın yakınında protesto gösterisi düzenliyordu.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, “Silahsız Greenpeace aktivistlerinin korsan olmadığı açık. Korsanlık suçlamaları bu vakada açık bir şekilde temelsizdir, ne kanun uyarınca ne de gerçekte hiçbir temeli yoktur. Aynı zamanda böylesi ağır suçlamaları bu kadar dikkatsizce yöneltmek ciddi bir şekilde zarara uğratmaktadır. Greenpeace aktivistleri makul bir kefaletle serbest bırakılmalı ve olası bir tutuksuz yargılanma durumunda savunma avukatlarına tam erişimleri sağlanmalıdır” diye konuştu.

Aktivistlere göre, güvenlik güçleri havaya ve denize ateş açtıkları silahların yanı sıra şişme botlarını patlatmak için kullandıkları bıçaklar taşıyordu. Aktivistlerin üzerine silah doğrultarak çevresini sardılar ve iddiaya göre iletişim kurmak için kullandıkları telsiz odasını parçaladılar.

Dalhuisen “Gözaltı sırasındaki aşırı güç kullanımı ile ilgili güvenilir iddialar soruşturulmalı” dedi.

Uluslararası yasalar, korsanlığı şahsi kazanç sağlamak için gerçekleştirilen baskın, alıkoyma ya da yasa dışı şiddet eylemleri olarak tanımlıyor.

Rusya’nın ceza hukukunda da benzer bir tanım var; başka bir geminin ele geçirilmesi ve kullanılması ya da şiddete başvurma ile tehdit edilmesi. Korsanlık suçlamaları Rusya’da beş ila 10 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.