Polonya: Kadınlar, kürtaj yasasında tarihi bir U dönüşüne zorladı!

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Gauri van Gulik, Polonya milletvekillerinin halihazırda kısıtlayıcı olan kürtaj yasasında önerilen değişiklik kararını reddetmesi üzerine bir açıklama yaptı.

Van Gulik, "Bugün Polonya'da kadınlar tarih yazdı. Bu, seferber olan, öfkelerini gösteren, haklarını geri alacak ve sağlıklarını tehlikeye atacak bir yasayı başarılı bir şekilde engelleyen milyonlarca kadının büyük bir zaferidir" dedi.

Van Gulik sözlerine şöyle devam etti: "Kadınlar hakları için ayağa kalkarak, halihazırda Avrupa'daki en kısıtlayıcı örneklerden biri olan kürtaj kanununa sahip Polonya'nın normalde uzlaşmaz hükümetini, daha fazla kısıtlama getirecek düzenlemeleri yeniden gözden geçirmeye zorladı" dedi.

Van Gulik açıklamasına şöyle devam etti: "Biz, hakları için ayağa kalkarak tüm Pazartesi günü yağmur altında bekleyen, sesini yükselten ve greve giden tüm ilham verici kadınları selamlıyoruz. Kürtaja ihtiyaç duyan bir kadın suçlu değildir ve onun bedeni ile sağlığı hakkında verilecek kararlar asla politikacılara bırakılamaz."

Dün aceleyle gerçekleşen ve pek çok sivil toplum örgütünün katılamadığı oturumdan sonra Meclis Komitesi söz konusu yasa teklifini reddetti, Meclis Genel Kurulu da bu sabah aynı şekilde teklifi reddetmiş oldu.