Pegasus projesi hakkında bilmeniz gereken her şey
İsrail merkezli NSO Grup şirketinin ürettiği casus yazılım aktivisleri ve gazetecileri hukuka aykırı biçimde gözetlemek için nasıl kullanıldı?
Pegasus nedir?
Pegasus, İsrail merkezli teknoloji şirketi NSO Group tarafından geliştirilen bir casus yazılımdır. Yazılım, hedef alınan kişilerin telefonlarına gelen linklere tıklamaları sonucunda ve hatta herhangi bir şey yapmalarına gerek olmadan gizlice kuruluyor ve bulaşabiliyor.
Saldırgan, bu yazılım sayesinde cihazdaki mesajlara, epostalara, aramalara, galeriye, mikrofon, kamera ve reberdeki kişilere erişebiliyor.
NSO Group kimdir?
İsrail merkezli teknoloji şirketi NSO Group, Pegasus casus yazılımını dünyanın dört bir yanında hükümetlere satıyor. Yazılımın yalnızca meşru ceza ve terörle mücadele soruşturmalarında kullanıldığını iddia ediyor.
Pegaaus projesi ve ardından yapılan adli inceleme raporları, Temmuz 2022 itibariyle 15 devletin potansiyel müşteri olduğunu ortaya çıkardı. Bunlar ülkeler: Azerbaycan, Bahreyn, El Salvador, Macaristan, Hindistan, İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprakları, Kazakistan, Meksika, Fas, Polonya, Ruanda, Suudi Arabistan, İspanya, Togo ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).
Pegasus projesi nedir?
2021’de, kâr amacı gütmeyen Paris merkezli medya kuruluşu Forbidden Stories’in koordinasyonu ve Uluslararası Af Örgütü’nün teknik desteğiyle 10 ülkeden 17 medya kuruluşu bir araya geldi. UAÖ’nün teknoloji uzmanları, askeri sınıflı casus yazılımın izini sürecek bir yöntem geliştirdi ve Pegasus casus yazılımının tüm dünyada insan hakları ihlallerini kolaylaştırmak için kullanıldığını ortaya çıkardı.
NSO Group, Pegasus casus yazılımının, belirli suç şüphelilerinin mobil cihazlarından veri toplamak için hukuka uygun olarak kullanıldığında ısrar ediyor. Ancak Pegasus Projesi, yazılımın, uluslararası hukuku açıkça ihlal edecek şekilde sivil topluma karşı da kullanıldığını kanıtladı.
Hedefler ve olası hedefler arasında devlet başkanları, aktivistler ve gazeteciler yer alıyordu. Öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ailesi de buna dahildi.
Sızdırılan telefonlar arasında kimler var?
- İnsan hakları aktivistleri ve avukatları.
- 20 ülkeden en az 180 gazeteci. Bağımsız basına yönelik baskıların artırıldığı ülkelerdekiler ve Associated Press, CNN, New York Times, Reuters ve Financial Times gibi belli başlı uluslararası basın kuruluşlarında çalışan gazeteciler buna dahil.
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fas Kralı, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve dönemin Pakistan Başbakanı İmran Khan’ın da aralarında bulunduğu 14 devlet başkanı.
Doğrulanan hedeflerin sayısı ise her geçen gün artıyor.
Cemal Kaşıkçı cinayetten önce casus yazılım ile hedef alındı
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın aile üyeleri, Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de İstanbul’da öldürülmesinden önce ve sonra casus yazılımla hedef alındı. UAÖ Güvenlik Laboratuvarı, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sadece 4 gün sonra, nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna casus yazılımın başarıyla kurulduğunu tespit etti. Kaşıkçı’nın eşi Hanan Elatr da defalarca hedef alındı. NSO Group ise teknoloji ürününün cinayetle bağlantısını inkar etti.
Gözetim teknolojilerinin hukuka aykırı biçimde kullanan hükümetlere satılmasına son verilmeli. İnsan hakları savunucularının hukuka aykırı biçimde gözetlenmesine son verilmesi için sesimizi yükseltirsek, başarabiliriz!
Blog
- İnsanlığın geleceğini güvence altına almak için küresel olarak harekete geçmeliyiz
- 2024’ün ilk yarısında elde edilen insan hakları kazanımları
- Gazze'de acil bir ateşkes, uluslararası toplumun kendisini yeniden yaratması için bir zorunluluktur
- “Temas kurmak, güvenli alanlar yaratmak ve varoluşumuzu kutlamak için Trans Onur Yürüyüşü’ne ihtiyacımız var”
- Oyun Fransa için değişmiyor: Paris Olimpiyatları ve sporda başörtüsü yasağı
- Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Yeri Galatasaray Meydanı’dır!
- Bölünmez Bütünün Bölünmez Bütün Mücadelesi
- İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İsrail’in Apartheid Rejimi