Paradise Papers: Büyük ölçekli vergi istismarı konusunda harekete geçme zamanı
Paradise Papers belgelerinin offshore finans sektörünün şüpheli bağlantılarını açığa çıkarması sonrasında Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayımlayarak hükümetlerin varlıklı kişiler ile şirketlerin vergi kaçakçılığı yapmaları ve vergiden kaçınmalarını önlemek için sıkı önlemler almak üzere derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Danışmanı Iain Byrne konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İnsanlar kendi paylarına düşen vergiyi adil bir şekilde ödemedikleri takdirde en büyük zararı yoksullar görüyor. Tüm dünyada hükümetlerin sağlık, eğitim ve sosyal yardım harcamalarında ciddi kesintiler yaptığı bir zamanda bu kadar çok kişi ve şirketin vergi cennetlerinde milyarlarca dolar saklamasına izin verilmesi utanç verici.”
“Hükümetler -ve bünyelerinde çalışan hesap uzmanları, avukatlar ve danışmanlar- vergi cennetlerinin bu büyük ölçekli vergi istismarına yardım etmelerini ve bu istismarın suç ortağı olmalarını durdurmak için daha fazla şey yapmalı. Şimdiye dek birçok boş vaat duyduk. Artık harekete geçme zamanı geldi.”
Vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma, ekonomik ve sosyal hakları vatandaşlarına sağlamakla yasal olarak yükümlü olan hükümetlerin gereksinim duydukları gelirin önemli bir kısmından mahrum bırakıyor. Onurlu bir yaşam sürmek için herkesin sahip olması gereken yeterli barınma, temel sağlık ve eğitim ile yeterli sosyal yardım gibi ürün ve hizmetlere erişim hakkı da ekonomik ve sosyal haklara dahil.
“Bu belgelerde ortaya çıkan dehşet verici durumlar ve ardından gelen itirazlar, vergi istismarına küresel çözümler bulmak ve sorumlulardan hesap sormak için uluslararası toplumu acilen harekete geçirmelidir,” diyen Iain Byrne konuya ilişkin sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Dünyanın en varlıklı kişileri ve en güçlü şirketlerinin kendi paylarına düşeni ödemelerini sağlamayı dünyanın ekonomik olarak en kırılgan insanlarına borçluyuz.”
Arka Plan
Paradise Papers belgeleri, kamuoyuna sızan 13.4 milyon belgeden oluşuyor ve yüzlerce siyasetçi, ünlü ve varlıklı kişi ile çokuluslu şirketlerin offshore finansal yatırımlarının ayrıntılarını içeriyor.
Belgeler ilk olarak Almanya gazetesi Süddeutsche Zeitung’a sızdırıldı, sonrasında ise BBC, Guardian ve New York Times’ın da aralarında bulunduğu 96 medya grubunun araştırması için Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaşıldı. Önümüzdeki günlerde daha fazla belgenin açığa çıkması bekleniyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’