Panel – Gezi İddianamesi: Hedefteki sivil toplum
Yer: Point Hotel Taksim
Tarih: 19 Haziran 2019, Çarşamba
Saat: 16:00 – 20:00
Sivil toplum örgütleri olarak ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüklerimizi ne kadar kullanabiliyoruz? Sivil toplum çalışmalarının temeli olan ve hem iç hem de uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan bu hakları ne derece savunabiliyoruz?
2000’li yılların başındaki büyük mücadeleler sonucu kazanılan hak ve özgürlüklerimizi gittikçe kaybettiğimiz, tüm çalışma alanlarımızın kısıtlandığı ya da baskılar altında çalışmaya zorlandığımız bu zor günlerin hepimiz farkındayız ve endişe duymaktayız.
Aslında dünyanın bazı başka yerlerinde de sivil toplum örgütlerine yapılan baskı ve yasaklamalar çok farklı değil. Devletler, baskıcı düzenlemelerle sivil toplumun hayati önem taşıyan çalışmalarını engelliyor; ifade, toplantı ve örgütlenme hakkını bir suç gibi gösteriyor. Bizler Türkiye’deki sivil toplum örgütleri olarak bu baskıları derinden hissediyoruz.
Kamuoyunda bilinen adıyla “Gezi davası,” söz konusu baskıların en somut örneği. 2013 yılında gerçekleşen Gezi Parkı eylemleriyle ilgili açılan soruşturma sonucunda, halen tutuklu bulunan Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 4 Mart 2019’da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 24-25 Haziran’da Silivri’de görülecek. Osman Kavala neredeyse 20 aydır, Yiğit Aksakoğlu ise yaklaşık 7 aydır tutuklu.
Peki, Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklulukları hukuka uygun mu? Tutukluluk tedbirinin uygulanmasının koşulları var mı? İddianamede geçen suçlamalar sivil toplum faaliyetleri için ne anlama geliyor? Ve tüm bu suçlamalar karşısında biz, sivil toplum olarak neler yapabiliriz?
Bu toplantı ile hem 24 Haziran’daki Gezi davası duruşması öncesinde sivil toplum örgütleri olarak davaya dikkat çekmek, hem bu davadan yola çıkarak yukardaki sorulara cevap bulmak, üzerimizdeki baskıları daha genel bir bakış açısıyla konuşmak ve çözüm üretmek istiyoruz.
Bu toplantıya katılımınız hak ve özgürlükler mücadelesi için önem taşımakta olup, dayanışma hakikatin ve adaletin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Toplantıya çağrı yapan kurumlar:
- Civil Rights Defenders
- Eşit Haklar İçin İzleme Derneği
- Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
- Hak İnisiyatifi
- İnsan Hakları Derneği
- İnsan Hakları Gündemi Derneği
- Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği
- Türkiye İnsan Hakları Vakfı
- Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
- Yurttaşlık Derneği
PROGRAM
1. Oturum: Gezi İddianamesi
16:00 – 17:30
Konuşmacılar:
Duygu Türemez, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Gökçer Tahincioğlu, Gazeteci
Hürrem Sönmez, Avukat
Moderatör: Mehveş Evin, Gazeteci
2. Oturum: Hedefteki Sivil Toplum
18.00 – 20.00
Emine Uçak, Yurttaşlık Derneği
Feray Salman, İnsan Hakları Ortak Platformu
Mehmet Ali Çalışkan, Yaşama Dair Vakıf
Suphi Çörekçi, Hak İnisiyatifi
Şebnem Korur Fincancı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı
Moderatör: Tarık Beyhan, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’