Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi Davası
Arka Plan Bilgisi
Özgürlükçü Demokrasi Gazetesinin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul, İdari İşleri Müdürü Pınar Tarlak, Editör Hatice Urun, Editör Mehmet Ali Çelebi ve Editör Reyhan Hacıoğlu’nun da aralarında olduğu 14 gazeteci hakkında, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” ve “Terör Örgütlerinin Yayınlarını Basmak ve Yayınlamak” suçları kapsamında dava açıldı.
Davada 6 gazeteci tutuklu olarak yargılanıyor.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin Ocak ayından itibaren yaptığı yayınlarda; “Özellikle kamuoyunda ‘Zeytin Dalı Harekatı’ olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti devletinin PKK/KCK bölücü terör örgütüne ve örgütün Suriye uzantılarına yönelik Afrin’de yürütmekte olduğu meşru operasyonlarla ilgili örgütün lehine, devletimiz aleyhine yalan haberlerle olumsuz bir algı oluşturmak amacıyla rutin ve sistematik şekilde terör örgütü propagandasının yapıldığı” iddiası ileri sürüldü.
Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 675 sayılı KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin devamı niteliğinde olduğu iddia edilen iddianamede, “… bölücü terör örgütünün ‘Özgür Gündem’ gazetesiyle yürüttüğü KCK organizesindeki propaganda ve ajitasyon faaliyetlerinde gazetenin kapatılması ile oluşan boşluğun ‘Özgürlükçü Demokrasi’ gazetesiyle doldurulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
İddianamede suçlamalara esas olarak, büyük çoğunlukla, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nde Ocak ayından itibaren yapılmış haberler delil olarak gösterildi.
Davanın ilk duruşması 12 Eylül 2018 günü, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
1. Duruşma
Davanın ilk duruşması 12 Eylül 2018 günü, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada sanıklar ilk savunmalarını sundular.
Mahkeme ara kararında; tutuklu sanıklardan Pınar Tarlak’ın tahliyesine, diğer 5 tutuklu sanığın ise tutukluluk hâllerinin devamına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 6 Aralık 2018 günü görülecek.
2. Duruşma
Davanın ikinci duruşması 6 Aralık 2018 günü görüldü.
Duruşmada savunma yapan gazeteciler, davada gazetecilik mesleğinin yargılandığını, davanın düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ifade ettiler.
Savunmaların ardından Savcılık makamı, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hâllerinin devamını talep etti.
Mahkeme ara kararında; tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hâllerinin devamına, tutuksuz yargılanan sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına ve altı sanık hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 21 Şubat 2019 günü görülecek.
3. Duruşma
Davanın 3. duruşması 21 Şubat 2019 günü görüldü.
Tutuklu sanıkların Mahkeme huzuruna getirilmesinin ardından duruşma başladı. Tutuklu sanık Mehmet Ali Çelebi; basın özgürlüğünün ciddi bir problem haline geldiğini ve bu özgürlüğün demokrasi için önemininin gözetilmesi gerektiğini ifade ederek tahliyesini talep etti.
Tutuklu sanık Reyhan Hacıoğlu: “Biz gazeteciyiz ve hakikat gazeteciliği yaptık. Gazetecilik suç değildir ve 11 aylık tutukluluk halimiz her şeyden önce Türkiye’de gazeteciliğin geldiği yeri gösterir. Tahliyemi talep ediyorum”
Tutuklu sanık Hicran Ürün: “Hakkımızdaki iddianamenin tamamı yaptığımız haberlerden oluşuyor. Avrupa Konseyi’nin son raporuyla da ortadadır ki dünyadaki en fazla tutuklu gazeteci Türkiye’de. Bunun artık sonra ermesi gerekiyor, tahliyemi talep ediyorum."
Savcı mütalaasında, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme ara kararında sanıkların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 10 Nisan tarihine erteledi.
Mahkeme:
Duruşma sayısı: 3