Özgür Gündem Davası

Arka Plan Bilgisi

Yayın hayatına 30 Mayıs 1992 yılında başlayan Özgür Gündem gazetesi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 16 Ağustos 2016 tarihli kararıyla “geçici olarak” kapatıldı. Yürürlükteki soruşturmaya istinaden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 668 sayılı KHK’ya istinaden “Kısıtlama ve Gizlilik kararı“ verildi.

Aynı gün, 2. katında Özgür Gündem’in bulunduğu 6 katlı binada Özel Harekat polislerince arama yapıldı. Aralarında olayı haberleştirmek ve gazeteyle dayanışmak için dışarıdan gelenlerin de bulunduğu 23 kişi bu sırada gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyeleri Aslı Erdoğan, Ayşe Necmiye Alpay, Filiz Koçeli, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut; Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya; eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin; Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında gözaltı kararı verildi.

19 Ağustos’ta Aslı Erdoğan, 22 Ağustos’ta İnan Kızılkaya ve Bilir Kaya, 31 Ağustos’ta savcılığa ifade vermeye gittikten sonra Necmiye Alpay, 2 Ocak’ta Kemal Sancılı tutuklandı. Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Bilir Kaya 29 Aralık 2016’da, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı 31 Aralık 2017’de tahliye edildi. Kemal Sancılı 11 Mayıs 2018’de tekrar tutuklandı. Sancılı hakkında 10 Nisan 2019’da, davanın 12. duruşmasında tahliye kararı verildi. Ancak, Sancılı hakkında başka bir davadan kesinleşmiş hapis cezası bulunması nedeniyle cezaevine geri gönderildi.

Gazetenin bir diğer danışma kurulu üyesi Ayhan Bilgen milletvekili seçilmiş olduğu için dosyadan ayrıldı.

Sanıklar hakkında düzenlenen iddianame 9 Ağustos 2016’da tamamlandı. 23 Kasım 2016’da İstanbul 23. Ağır Ceza mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede aşağıdaki suçlardan cezalandırma talep ediliyor:

• Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak (TCK 314/2)
  • Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak (TCK 302/1)
  • Suç İşleme Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olmak (TCK 220/1, 2)
  • Terör Örgütünün Propagandasını Yapmak (TMK 7/2) (TCK 220/8)

İddianamede; Özgür Gündem gazetesi nüshaları, gazetedeki çeşitli haber içerikleri, gazetenin yazarlarına ait köşe yazıları ve sanıkların evlerindeki arama sırasında bulunan kitaplar suçun maddi unsurları olarak sıralandı.

İddianamede sanıkların Yayın Danışma Kurulu üyesi, Genel Yayın Yönetmeni, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, İmtiyaz Sahibi pozisyonlarında “bilerek yer almaları”nın, onların “terör örgütünün nihai amacını desteklediği, örgüt adına hareket ettiğinin kanıtı olduğu”  8 farklı yerde belirtildi.

Davanın 14. Duruşması 28 Kasım 2019’da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcının izinde olması ve bu nedenle esasa dair mütalaayı mahkeme heyetine henüz teslim etmemiş olması nedeniyle, duruşma 13 Ocak 2020, saat 10:00’a ertelendi.