Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hükümetin İstifası Cezasızlığın Kapısını Açmamalı
Başbakan ve kabinesinin istifasının arından Uluslararası Af Örgütü, aralarında geçici Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza’nın da olduğu, ilgili Orta Afrika Cumhuriyeti yetkililerine uluslararası hukuk uyarınca suç sayılan eylemlere dahil olmasından şüphe edilenlerin yeni hükümette makam sahibi olmamasını güvence altına alma çağrısı yaptı.
Bunun yerine bu bireyler ölüm cezasına başvurulmadan adalet önüne çıkarılıp adil bir şekilde yargılanmalı. Uluslararası Af Örgütü ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişilerin yeni hükümette makam arayışında olduğuna dair güvenilir bilgi edindi.
Uluslararası Af Örgütü Orta Afrika Cumhuriyeti Araştırmacısı Christian Mukosa, "Orta Afrika Cumhuriyeti geçici yetkilileri, hükümetin kurulmasındaki değişikliklerin, yeni kabine üyelerinin mevkilerini daha fazla hak ihlali gerçekleştirmek ya da kendileri ile müttefiklerine yönelik etkili soruşturmalar açılmasını engellemek için kullanmakla sonuçlanmamasını güvence altına almalı" diye konuştu.
Çağrı, Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı André Nzapayéké ve tüm kabinesinin istifasını vermesinin ardından yapıldı. İstifa kararı, 23 Temmuz 2014'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Brazzaville şehrinde silahlı grupların temsilcileri arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından geldi. Taraflar arasında ati-balaka ve Seleka, siyasi partiler, kiliseler ve sivil toplum kuruluşları vardı.
Mukosa "Savaş suçu, insanlığa karşı suçlar ve diğer ağır insan hakları ihlallerine karıştığından şüphelenilen bireylerin hükümette kendilerine bir makamı güvence altına aldıkları bir durum, aylardır korkunç bir şiddeti ateşleyen cezasızlığı sonlandırmak isteyen bir ülkenin felaketi olur. Cezasızlığa olanak tanımaktansa geçiş hükümeti anti-balaka milisleri, Seleka ve ayrı ayrı tüm müttefikleri ile insan hakları ihlallerine karışan, uluslararası insancıl hukuku çiğneyen birey ve grupların adalet önüne çıkarılmasını güvence altına alması ve böylece Orta Afrika Cumhuriyeti'nde mağdurlar için adaletin o uzun yolculuğunun başlaması gerekiyor" dedi.
10 Temmuz'da yayımlanan "Orta Afrika Cumhuriyeti: Hesap Verilebilirlik Zamanı" adlı raporda Uluslararası Af Örgütü, ağır insan hakları ihlallerine karıştığından şüphe edilen anti-balaka ve Seleka silahlı gruplarının üyelerinin ve müttefiklerinin adlarını vermişti. Bunların arasında eski Cumhurbaşkanı François Bozizé ve Michel Djotodia, aralarında Levy Yakété'nin de olduğu anti-balaka koordinatörleri ve aralarında Nurettin Adam'ın da olduğu Séléka komutanları bulunuyor. Rapor, bu kişilere dava açmak için yeterli kanıt varsa kovuşturma ve soruşturma çağrısında bulunuyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde hükümet değişikliği cezasızlığa yol açmamalı
11 Temmuz 2014'te Seleka kongresi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kuzeyinde toplanarak eski Cumhurbaşkanı Michel Djotodia ve eski komutan ve Bakan Nurettin Adam'ı -sırasıyla- silahlı grubun Başkanı ve Başkan Yardımcısı olarak atadı. Bu iki kişinin adı, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdikleri insan hakları ihlalleri ve süre giden krize dahil olmaları sebebiyle Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda ve BM ve ABD'nin yaptırımlarında geçiyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’