Önde gelen gazeteciler Cemal Kaşıkçı için adalet talep ediyor

• Jake Tapper, Nick Kristof, Naomi Klein, Barkha Dutt, Mehdi Hasan, Hamid Mir ve diğer gazeteciler, Cemal Kaşıkçı’nın Washington Post gazetesindeki son köşe yazısından bölümler okuyor.
  • Uluslararası Af Örgütü Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin arkasındaki gerçeğin ortaya çıkarılmasını ve sorumluların hesap vermesini talep ediyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) bugün yayımladığı bir videoda tüm dünyadan önde gelen gazeteciler, bu ay İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Suudi devlet ajanları tarafından öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı anmak için Kaşıkçı’nın Washington Post gazetesindeki son köşe yazısından bölümler okuyor.

Videoda CNN’den Jake Tapper, New York Times’dan Nick Kristof, Hindistanlı gazeteci Barkha Dutt, Al-Jazeera English’ten Mehdi Hasan, The Intercept’ten Naomi Klein, Washington Post’tan Jason Rezaian, Mısırlı gazeteci Kerim Şahin, Lübnanlı-Avustralyalı yazar ve gazeteci Rania Ebu Zeyd, Pakistan’daki Geo News haber ajansından Hamid Mir ve Lübnanlı editör Rami Khouri yer alıyor. Kaşıkçı ile birlikte çalışmış olan Washington Post gazetesinin Küresel Fikirler Editörü Karen Attiah’ın sunduğu videoda gazeteciler, Kaşıkçı’nın kaybolmasının ertesi günü asistanı tarafından gazeteye gönderilen ve Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne ilişkin haberlerin doğrulanması sonrasında yayınlanan köşe yazısından bölümler okuyor.

“Arap dünyasının en acil ihtiyacı ifade özgürlüğüdür” başlıklı yazıda Kaşıkçı, şunları dile getiriyor: “Arap dünyası 2011 baharında umut doluydu. Gazetecilerin, akademisyenlerin ve gençlerin beklentisi kendi ülkeleri içinde aydınlık ve özgür bir Arap toplumu kurmaktı.”

Kaşıkçı üzülerek bu umutların “hızla yerle bir edildiğini” söylüyor. Planlı baskılar zamanla umutların yerini aldı: Gazeteciler ve diğer insan hakları savunucuları cezaevine konuldu, medya kuruluşları kapatıldı ve ağır sansür politikaları uygulandı.

UAÖ Genel Sekreteri Kumi Naidoo konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün, yazdığı sözlerden dolayı öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı anıyoruz. Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’da ve ötesinde yürüttüğü ifade özgürlüğü ve insan hakları mücadelesini sürdüreceğiz. Bu korkunç cinayetin arkasındaki gerçeğin ortaya çıkarılması ve planlayanların, emredenlerin ve uygulayanların hesap vermesi için mücadele etmeye de devam edeceğiz” dedi. Naidoo, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Cemal’in başına ne geldiğinin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması için acilen bağımsız bir soruşturma yapılmalıdır.”

Arka Plan

Uluslararası Af Örgütü bir kampanyayla, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.