Önde gelen gazeteci muhalefete yönelik saldırıların şiddetlendiği bir zamanda öldürüldü
Uluslararası Af Örgütü Hindistan Şubesi’nin bugün yaptığı açıklamaya göre, gazeteci Gauri Lankesh’in Salı gecesi Bengaluru’daki evinin önünde silahlı kişilerce öldürülmesi, ülkede ifade özgürlüğünün karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekiyor.
Uluslararası Af Örgütü Hindistan Şubesi Programlar Direktörü Asmita Basu konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘Gauri Lankesh tüm gücüyle hakikati dile getirmekten hiçbir zaman korkmadı. Lankesh’in öldürülmesi kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı ve sorumlular adalet önüne çıkarılmalıdır.’’ Basu, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Polis, Lankesh’in öldürülme nedeninin gazetecilik faaliyetleri olup olmadığını soruşturmalıdır.’’
55 yaşındaki Gauri Lankesh, Kannada dilinde haftalık olarak yayımlanan bir derginin editörüydü. Lankesh, geniş çevrelerce bağımsız ve açık sözlü bir gazeteci ve aktivist, aynı zamanda da Karnataka’daki aşırılıkçı Hindu grupların karşısında güçlü bir muhalif olarak biliniyordu.
Gazetecilere konuşan Bangalore Şehir Polisi Amiri, Gauri Lankesh’in kimliği belirsiz kişilerce yakın mesafeden vurulduğunu ve üç kurşunun boynuna ve göğsüne isabet ettiğini söyledi.
Asmita Basu, ‘‘Tüm Hindistan’da eleştirel gazeteciler ve aktivistler son yıllarda giderek artan bir şekilde tehdit ve saldırılara maruz kalıyor. Eyalet hükümetleri, susturulan muhalif sesleri korumak için harekete geçmeli,’’ dedi. Basu, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘‘Bu ölümlere dair yürütülen soruşturmalar uzun zamandır sonuçsuz.’’
30 Ağustos 2015’te, dinsel hurafeler ve aşırılıkçı Hindu gruplara yönelik eleştirileriyle bilinen, önde gelen akademisyen MM Kalburgi, Karnataka, Dharwad’daki evinin önünde kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü. İki yıldır devam eden soruşturmada çok az gelişme kaydedildi. Henüz kimse hakkında dava açılmadı.
Ocak 2017’de Bombay Yüksek Mahkemesi, sırasıyla 2013’te ve 2015’te öldürülen aktivistler Narendra Dabholkar ve Govind Pansare’nin ölümlerine ilişkin soruşturmada ilerleme kaydetmediği gerekçesiyle Merkezi Soruşturma Bürosu’nu eleştirdi.
Gazetecileri Koruma Komitesi, 1992’den beri Hindistan’da gazetecilik faaliyetleri nedeniyle öldürülen 27 gazetecinin cinayet davalarında hiçbir mahkumiyet kararı verilmediğini bildirdi. Komite, 2016’da, ulusal düzeyde gazetecilerin güvenliği ve gazetecileri koruma mekanizmaları hakkında teklif taslağı sunmaları üzere gazetecileri, akademisyenleri ve ifade özgürlüğü alanındaki uzmanları bir araya getirmesi için merkezi hükümete çağrıda bulundu.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir