Önde gelen 250 insani yardım ve insan hakları örgütü, İsrail’e ve Filistinli silahlı gruplara silah transferine son verilmesini istedi
BM Üye Devletleri’ne Gazze’deki krizi körüklemeye son vermeleri, daha fazla insani felaket ve can kaybı yaşanmasını önlemeleri için açık çağrı
Biz, aşağıda imzası bulunan örgütler, tüm devletleri, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukuna yönelik ciddi ihlalleri işlemek veya kolaylaştırmakta kullanılma riski mevcut olduğu sürece İsrail’e ve Filistinli silahlı gruplara silah, parça ve mühimmat transferini acilen durdurmaya çağırıyoruz.*
İsrail’in bombardımanları ve ablukası sivil halkı hayatta kalabilmeleri için gerekli temel malzemelerden yoksun bırakmakta ve Gazze’yi yaşanmaz hale getirmektedir. Bugün, Gazze’deki sivil halk, daha önce benzeri görülmemiş şiddet ve boyutta bir insani krizle karşı karşıyadır.
Uluslararası insancıl hukuk ihlalleri
Ayrıca, Filistinli silahlı grupların saldırılarında yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü, çocuklar dahil İsrailli ve yabancı uyruklu yüzlerce kişi rehin alındı ve en az 130 kişi hâlâ Gazze’de rehin tutuluyor. Gazze’deki silahlı gruplar İsrail’de nüfus yoğunluklu yerlere gelişigüzel roket atışlarını sürdürerek okullara zarar vermekte, sivilleri yerinden etmekte ve sivillerin yaşamını ve esenliğini tehdit etmektedir. Rehin alma ve gelişigüzel saldırılar uluslararası insancıl hukukun ihlalidir ve derhal son bulmalıdır.
İnsani yardım kuruluşları, insan hakları örgütleri, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve 153’ten fazla üye devlet acilen ateşkes çağrısı yaptı. Ancak İsrail, nüfus yoğunluklu bölgelerde patlayıcı silah ve mühimmat kullanmaya devam etmekte ve bu durum Gazze halkı açısından çok geniş çaplı insani sonuçlar yaratmaktadır. BM Genel Sekreteri’nin birkaç gün önce yaptığı açıklamaya göre, dünya liderleri İsrail hükümetini sivil kayıpları azaltmaya çağırsa da İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları hâlâ benzersiz boyutlarda insan öldürmeye devam ediyor. Üye devletler, sivillerin daha fazla korunması ve uluslararası insancıl hukuka bağlı kalınması yönünde etki yapmak adına mümkün olan tüm araçları kullanmaktan yasal olarak sorumludur. Gazze’nin kalan tek yaşam hattı –uluslararası toplum tarafından finanse edilen insani yardım müdahaleleri– yardım konvoylarının vurulmasını, tekrarlayan haberleşme kesintilerini, hasarlı yolları, temel malzemelerin kısıtlanmasını, ticari ürünlerin neredeyse tamamen yasaklanmasını ve Gazze’ye yardım göndermek için gerekli bürokratik süreci içeren çatışmaların yoğunluğu nedeniyle felce uğradı.
Tahribat ve sivil hasar
İsrail’in askeri faaliyetleri Gazze’deki evler, okullar, hastaneler, su altyapısı, sığınaklar ve mülteci kamplarının büyük bir kısmını yok etti. Bombardımanların gelişigüzel niteliği ve rutin olarak sebebiyet verdiği alenen orantısız sivil hasar modeli kabul edilemez. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Gazze’de “katliam suçlarının işlenmesi riskinin arttığı” uyarısında bulundu ve tüm devletleri bu suçları gerçekleşmeden önce engellemeye çağırdı. Bu çağrının ardından Gazze’deki insani kriz daha da ağırlaştı:
- Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son altı ay içinde en az 14.500’ü çocuk 33.000’den fazla Filistinli öldürüldü. Binlerce kişi de enkaz altında ve öldükleri varsayılıyor.
- 75.000’den fazla kişi yaralandı; birçoğu, kalıcı sakatlıklara neden olacak ağır yaralar aldı. Bu kişiler arasında kol veya bacaklarından birini veya her ikisini de kaybeden en az 1.000 Filistinli çocuk yer almaktadır.
- BM verilerine göre çocuklar dahil bilinmeyen sayıda Filistinli hukuka aykırı olarak gözaltında tutuluyor ve serbest bırakılmaları gerekiyor.
- Filistinliler neredeyse her gün, İsrail hükümetinin kaçmaları için gösterdiği bölgelerde öldürülmeye devam ediyor. 2024’ün ilk haftasında İsrail’in, güçlerinin “insani bölge” olarak tayin ettiği bir yerin yakınında gerçekleştirdiği bir hava saldırısında –çoğu çocuk– 14 kişi öldürüldü.
- Gazze halkının yaklaşık 1,7 milyon kişiye karşılık gelen %70’inden fazlası zorla yerinden edildi. Bu kişilerin çoğu, İsrail’in verdiği güneye taşınma talimatlarının ardından yerinden edildi ve mevcut durumda insan yaşamının sürdürülmesine elverişli olmayan, hastalıkların yayılması riski barındıran çok sınırlı toprak parçalarına sıkışmış durumda.
Çocuklar ve aileler açlıkla karşı karşıya
- Gazze nüfusunun yarısı –yaklaşık 1,1 milyon Filistinli– feci boyutlarda açlık çekiyor. Bu oran, kanıtlar temelinde gıda güvensizliği değerlendirmeleri yapmaktan sorumlu teknik bir insani yardım kuruluşunun bugüne kadar kaydettiği en yüksek orandır. Gazze’nin kuzeyinde yakın bir kıtlık tehdidi mevcut ve Gazze Şeridi nüfusunun tamamı –yaklaşık 2,2 milyon kişi– yüksek seviyelerde akut gıda güvensizliği yaşıyor.
- Gazze’deki evlerin %70’inden fazlası, okulların büyük bir kısmı ve su ve hijyen altyapısı yok edildi veya hasar gördü. Bunun sonucunda halkın temiz suya erişimi neredeyse tamamen kesildi.
- Kuşatılan bölgede neredeyse hiçbir sağlık tesisi tam anlamıyla hizmet veremiyor, kısmen faaliyette olanlar da travma vakalarıyla ve malzeme ve doktor azlığıyla mücadele etmektedir. Ayrıca, en az 489 sağlık çalışanı öldürüldü.
- Gazze’de en az 243** yardım çalışanı öldürüldü. Bu sayı, bu yüzyıldaki çatışmalarda kaydedilenler arasındaki en yüksek sayıdır.
Gazze bugün bir çocuk, bir gazeteci, bir yardım çalışanı olmak için dünyadaki en tehlikeli yerdir. Hastaneler ve okullar hiçbir şekilde savaş alanı olmamalıdır. Bu koşullar Gazze’de mutlak bir çaresizlik durumu yaratmış ve en üst kademedeki yardım görevlilerinin Gazze’de anlamlı bir insani müdahale için artık koşulların mevcut olmadığını açıklamaya zorlamıştır. Bu durum kuşatma, bombardıman ve savaş bitmeden değişmeyecek. BM kısa bir süre önce Ocak ayında insani yardım erişiminin “büyük oranda kötüleştiğini” açıkladı. İsrail güçleri yardım konvoylarının, insanların en yüksek açlık riski altında olduğu Gazze Nehri’nin kuzeyindeki bölgelere ulaşması için izin vermeyi defalarca reddetti.
Son haftalarda, üst düzey İsrail yetkilileri Filistinli sivillerin Gazze’den sınır dışı edilmesi için çağrı yapmaya başladı. Gazze içinde zorla yerinden etme ve nüfusunun bir bölümünün, herhangi bir dönüş garantisi olmadan sınır ötesine gitmeye zorlanması uluslararası hukukun ciddi ihlalini teşkil eder ve katliam suçu kapsamına girer.
Derhal ateşkes talep ediyoruz
Derhal ateşkes talep ediyor ve devletleri uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku ihlalleri işlemekte kullanılabilecek silahların transferini durdurmaya çağırıyoruz. BM Güvenlik Konseyi, İsrail hükümetine ve Filistinli silahlı gruplara silah transferini durdurmaya ve uluslararası suçların işlenmesinde kullanılma riski olan silahların tedarikini önlemeye yönelik tedbirleri derhal kabul ederek küresel barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirmelidir.
Tüm devletler, katliam suçlarını önlemek ve sivilleri koruyan kurallara bağlı kalınmasını tesis etmekle yükümlüdür. Uluslararası toplum bu taahhütlerini yerine getirmekte geç bile kalmıştır.
* Bu açıklama ilk olarak 24 Ocak 2024 tarihinde, 16 insani yardım ve insan hakları örgütünün imzasıyla yayımlanmıştır. O tarihten bu yana, dünya genelinde 250’den fazla sivil toplum örgütü yapılan çağrıya katıldı. Açıklama; çocuklar, yardım çalışanları ve sağlık çalışanları dahil öldürülen kişi sayısı, yaralı sayısı ve Integrated Food Security Phase Classification tarafından gıda güvensizliği konusunda yayımlanan son sayılarla ilgili olarak 10 Nisan 2024 itibariyle geçerli sayıları yansıtacak şekilde güncellenmiştir.
** Öldürülen toplam yardım çalışanı sayısı; BM kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve Filistin Kızılayı çalışanlarını içermektedir. Başka bağlamda öldürülen yardım çalışanlarının yıllık sayısını gösteren veriler Yardım Çalışanı Güvenliği VeriTabanı’nda bulunabilir.
İmzacılar
1. Federation Handicap International - Humanity & Inclusion
2. War Child Alliance
3. Christian Aid
4. Norwegian People’s Aid
5. Médecins du Monde International Network
6. Mennonite Central Committee
7. medico international
8. Oxfam
9. Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
10. Danish Refugee Council
11. Save the Children
12. Plan International
13. Norwegian Refugee Council
14. Diakonia
15. Uluslararası Af Örgütü
16. American Friends Service Committee (AFSC)
17. Welfare Association
18. War on Want
19. War Childhood Museum Foundation
20. Palestinian Farmers Union
21. WESPAC Foundation, Inc.
22. United Nations Association - UK
23. Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS)
24. Human Rights Sentinel
25. IM Swedish Development Partner
26. Firefly International
27. Presbyterian Church (U.S.A.)
28. Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) GE
29. Nonviolent Peaceforce
30. Peace Action
31. Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
32. Yemen Relief and Reconstruction Foundation
33. France Palestine Mental Health Network
34. Consortium of Ethiopian Human Rights Organizations
35. Syrian Network for Human Rights.
36. INGO ALG CONSULTANT GROUP
37. Arab Renaissance for Democracy and Development
38. Global Centre for the Responsibility to Protect
39. Middle East Democracy Center (MEDC)
40. The National Organization of Yemeni Reporters SADA
41. L'Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
42. Development and Peace - Caritas Canada
43. EmpowerVan
44. Train of Hope Dortmund e.V.
45. Jewish Network for Palestine
46. مدافعات للحقوق والحريات والتنمية
47. PELDA
48. Ina autra senda - Swiss Friends of Combatants for Peace
49. Street Child UK
50. Polish Medical Mission
51. Peace SOS
52. Gender Advisory Team, Cyprus
53. Olof Palmes Internationella Center
54. Cordaid
55. Street Child España
56. Share The World's Resources
57. Church and Peace - Ecumenical Peace Church Network in Europe
58. ForcesWatch
59. Vredesactie
60. Terre des Hommes Netherlands
61. Lawyers for Palestinian Human Rights
62. Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
63. Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
64. PAX
65. EuroMed Rights
66. Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD)
67. The Presbyterian Church in Canada
68. The United Church of Canada
69. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
70. CIUSSS Centre-Sud
71. Centre for Feminist Foreign Policy
72. The Business Plan for Peace
73. Secours Catholique - Caritas France
74. Danish Muslim Aid
75. Peace Direct
76. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
77. Israeli Committee Against House Demolitions - UK
78. The Dallaire Institute for Children Peace and Security
79. Creatura Think & Do Tank
80. Israeli Committee Against House Demolitions - Germany
81. Legal Action Worldwide (LAW)
82. The Hague Peace Projects
83. Anglican Pacifist Fellowship
84. Nonviolence International
85. Primate's World Relief and Development Fund
86. The United Church of Canada
87. Institute on Statelessness and Inclusion
88. The Anglican Church of Canada/L'Eglise anglican du Canada
89. MADRE
90. Ekō
91. ReThinking Foreign Policy
92. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Germany
93. Initiatives et Changement (IofC France)
94. WeWorld
95. pax christi - Deutsche Sektion e.V.
96. Internationale Liga für Menschenrechte
97. Centre for Peace Research and Advocacy -CPRA
98. Equal Legal Aid
99. Young Christian Students Movement South Africa
100. Laurentiuskonvent e.V.
101. Socialist Movement of Ghana
102. Swedish Fellowship of Reconciliation
103. Japan Fellowship of Reconciliation
104. Action Corps
105. EgyptWide for Human Rights
106. Pax Christi International
107. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) - Greece
108. Evangelical Lutheran Church in Canada
109. KAIROS Canadian Ecumenical Justice Initiatives
110. Committee of 100 in Finland
111. Khulumani Support Group
112. Amos Trust
113. Sanad Basra Organization for Human Rights
114. Association Pour Jérusalem (France)
115. Community of Christ
116. Avaaz
117. Christian Jewish Allies for a Just Peace in Israel/Palestine
118. Women Volunteers for Peace
119. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility
120. Salam For Yemen
121. Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ)
122. Association France Palestine Solidarite Paris-Sud
123. Culture de Palestine
124. Emmaus International
125. Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
126. Christian Campaign for Nuclear Disarmament
127. Medical Association for Prevention of War
128. HelpAge International
129. Quakers in Scotland (General Meeting for Scotland)
130. Forum Ziviler Friedensdienst e. V.
131. DAWN MENA
132. Japan International Volunteer Center (JVC)
133. NVMP-Artsen voor vrede
134. ActionAid France
135. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility (FIfF) e.V.
136. Pax Christi Scotland
137. Shujaa-Initiative
138. Pax Christi Italia
139. Pax Christi - Perú
140. Center for Jewish Nonviolence
141. Peace Movement Aotearoa
142. Center for Peace Education, Miriam College
143. Pax Christi England and Wales
144. Pax Christi Aotearoa NZ
145. Pax Christi Miriam College
146. Welfare Association
147. Age International
148. Watchlist on Children and Armed Conflict
149. Arms Information Centre (RIB e.V.)
150. Caritas International Belgium
151. Medact
152. Maryknoll Office for Global Concerns
153. Feminist Humanitarian Network
154. Saferworld
155. Mwatana for Human Rights
156. The Kvinna till Kvinna Foundation
157. International Alert
158. CIVICUS
159. Internationaler Versöhnungsbund - Deutscher Zweig e.V.
160. Pax Christi USA
161. Caritas Internationalis
162. The United Methodist Church - General Board of Church and Society
163. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
164. Humance Heal For Human Rights
165. International Federation for Human Rights (FIDH)
166. Min Haqi Foundation to Empower Women Politically and Economically
167. Yoga and Sport with Refugees
168. Caesar Families Association
169. KinderUSA
170. Ocalenie Foundation
171. Aura Freedom International
172. Finnish-Arab Friendship Society
173. Equal Legal Aid
174. Street Child Italy
175. Rebuilding Alliance
176. Bildungsprojekt Sachsen im Klimawandel
177. Diversity Matters North West Ltd
178. Un Ponte Per
179. Friends Committee on National Legislation (FCNL)
180. Terre des Hommes Italy
181. Middle East Children's Alliance
182. Mercy Corps
183. Permanent Peace Movement
184. Seenaryo
185. Women for Peace and Democracy Nepal (WPD Nepal)
186. France Palestine Mental Health Network
187. Muslim Peace Fellowship
188. UCOS vzw (UNIVERSITY CENTRE FOR DEVELOPMENT COOPERATION)
189. Protection International (PI)
190. Women's Right to Education Programme
191. Women in Humanitarian Response in Nigeria Initiative
192. IANSA Women Network Nigeria
193. Muslim Delegates and Allies Coalition
194. Mayworks Kjipuktuk/Halifax
195. Tamkeen for Legal Aid & Human Rights
196. Doctors Against Genocide
197. The Rights Forum
198. Women for Peace - Finland
199. Business Plan for Peace
200. Righting Relations Canada
201. Foyer du Monde
202. Bahrain Transparency
203. Rete Italiana Pace Disarmo
204. Nonviolence International
205. FundiPau
206. Control Arms
207. Climate Refugees
208. SOL Education Center
209. Centre for Peace Research and Advocacy - CPRA
210. Centro de Estudios Ecuménicos - México
211. Daraj Media
212. Colombian Campaign to Ban Landmines (CCBL)
213. Mujeres para el Dialogo
214. Pastoral Social, Iglesia Anglicana de México
215. Asociación de familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México AFADEM-FEDEFAM
216. Servicio Paz y Justicia (serpaj)-mexico
217. Global Thought
218. American Baptist Churches USA
219. Sojourners
220. Migrant Roots Media
221. Citizens for Just Policy
222. PEOPLES FEDERATION FOR NATIONAL PEACE AND DEVELOPMENT (PEFENAP)
223. Cameroon Youths and Students Forum for Peace (CAMYOSFOP)
224. Campaña Colombiana Contra Minas
225. Vision GRAM-International
226. The United Church of Christ
227. Caritas Middle East and North Africa
228. Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient
229. BDS Berlin
230. SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations)
231. Women in Black - Austria
232. Collective Aid
233. ReFOCUS Media Labs - Poland
234. Fund for Global Human Rights
235. Omega Research Foundation
236. Women for Weapons Trade Transparency
237. United Against Inhumanity (UAI)
238. Episcopal Peace Fellowship-Palestine Israel Network
239. Terre des Hommes International Federation
240. CCFD-Terre Solidaire
241. COCASEN - Coalición Nacional Contra el Abuso Sexual
242. CARE International
243. Fundación Ser de Paz AC
244. Forum o Disarmament and Development of Sri Lanka
245. FTSCD (Forum Togolais de la Société civile pour le Développement)
246. Quincy Institute for Responsible Statecraft
247. MPower Change Action Fund
248. Steirische Friedensplattform
249. Minnesota Peace Project
250. Académicos con Palestina contra el genocidio - Mexico
251. Fundación Arcoiris por el respeto a la diversidad sexual - Mexico
Basın Açıklamaları
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir
- Türkiye: Osman Kavala haksız tutukluluğunun yedinci yıldönümünde, “gerçekten özgürlüğü teneffüs edebileceğime inanıyorum” diyor
- Uluslararası Af Örgütü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’ye (TUSAŞ) yönelik silahlı saldırıyı kınamaktadır
- Ortak Açıklama: Türk Ceza Kanununda değişiklik öngören ve sivil toplumu tehdit eden aşırı geniş ve muğlak yeni yasa teklifi reddedilmelidir
- Türkiye: Şebnem Korur Fincancı’ya yönelik yargının kötüye kullanılmasına dayalı kovuşturmalar sona ermeli