Ölüm cezası infazları son 25 yılın en yüksek seviyesinde!
Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında ölüm cezalarını ele aldığı yıllık değerlendirme raporunu yayımladı. Raporda, 2015 yılında kaydedilen infaz sayısında trajik bir yükseliş olduğu vurgulanırken, bu oranın son 25 yılda kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.
Kamuoyuna bugün duyurulan rapora göre 2015 yılında en az 1634 kişi infaz edildi. Bu sayı bir yıl içinde binlerce kişinin infaz edilmiş olabileceği Çin'i içermiyor, zira Çin'de ölüm cezası verileri devlet sırrı olarak tutuluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, "Geçen yıldaki infazlardaki artış son derece rahatsız edici. 2015 yılında hükümetler, ölüm cezasının bizi daha güvende kılacağına dair yanlış önkabullerle insanların hayatlarını sonlandırmaya acımasız bir şekilde devam etmiştir" dedi.
Shetty sözlerine şöyle devam etti: "İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın hepsi çoğunlukla adil olmayan yargılamalar sonucu insanları ölüme göndermiştir. Bu kıyım sona ermelidir."
Küresel çapta ülkelerin çoğunluğunun ölüm cezasına sırt çevirdiğini belirten Shetty, 2015'te dört ülkenin daha bu barbarca cezayı yasalarından tamamen kaldırdığını açıkladı.
'Üç ülke ölüm cezasında başı çekiyor!'
Ölüm cezası infazlarındaki küresel artışta Çin dahil edilmeksizin üç ülke başı çekiyor. İran, Pakistan ve Suudi Arabistan, 2015 yılındaki bu infazların yüzde 89'undan sorumlu.
Pakistan'da 2015 yılında 320'den fazla kişi darağacına gönderilirken, bunun Uluslararası Af Örgütü'nün Pakistan'da kaydettiği en yüksek sayı olduğu belirtiliyor. İran'da ise ağırlıklı olarak uyuşturucu bağlantılı suçlar nedeniyle 977 kişi ölüme gönderildi. İran aynı zamanda reşit olmayanların infazına onay veren son ülkelerden biri. Suç işlediği tarihte 18 yaşını doldurmayan en az dört kişinin geçen sene İran'da darağacına gönderildiği biliniyor.
Suudi Arabistan'da ise 2014 rakamlarına kıyasla infazlar yüzde 76 artarak en az 158'e ulaştı. İnfazların büyük bir çoğunluğu 'baş kesme' yöntemiyle gerçekleştirilirken, ek olarak infazlarda 'kurşuna dizilme' de kullanılıyor ve bazen infaz edilenlerin bedenleri halka teşhir ediliyor.
Öte yandan Mısır ve Somali de ölüm cezası infazlarında gözle görülür artış sağlayan ülkelerden bazıları. Artış görülen ülke sayısı 2014'te 22 olarak not edilirken, 2015'te bu sayının 25 olduğu ifade edildi
Geçen senenin en çok infaz gerçekleştiren beş ülkesi ise sırayla Çin, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri.
Uluslararası Af Örgütü, aralarında Çin, İran ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu birkaç ülkede, kişilerin uyuşturucu ticareti, yolsuzluk, zina ve 'dine hakaret' gibi uluslararası yasal standartlarla uyuşmayan suçlardan ölüm cezasına mahkum edildiğini belirtti.
Öte yandan örgüt, Fiji, Madagaskar, Kongo Cumhuriyeti ve Surinam'da ölüm cezasını kaldıran yeni ceza infaz yasalarının 2015'te yürürlüğe girdiğini, Moğolistan'da ise 2016'dan sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.
RAPORUMUZUN TAM HALİNE ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’