ODTÜ Öğrencileri Davası

Arka Plan Bilgisi

ODTÜ’de okuyan dört öğrenci hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vekili aracılığıyla ilettiği şikayete dayanarak, TCK Madde 299 “Cumhurbaşkanına Hakaret”” suçu kapsamında yapılan soruşturma sonunda hazırlanan iddianame, Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Sanık öğrencilerin de katıldığı, 6 Temmuz 2018 tarihinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mezuniyet Töreninde yapılan geçiş töreni sırasında Cumhurbaşkanı’nın karikatürünün olduğu bir pankartın taşınması suçun nedeni olarak gösteriliyor.

Öğrenciler ifadelerinde, mezuniyet töreninde taşıyacakları afiş konusunda birlikte karar verdiklerini, afişi teslim aldıklarını ve öğrencilerden birinin aracı ile stadyuma getirdiklerini, yürüyüş sırasında afişi kendilerinin tutup yürüdüğünü, ancak afiş içeriğinin Cumhurbaşkanına Hakaret suçunu oluşturacağını düşünmediklerini, düşünselerdi böyle bir şey yapmayacaklarını belirterek suçlamayı kabul etmediklerini beyan ettiler.

Öğrenciler soruşturma aşamasında yaklaşık bir ay süre ile tutuklu kaldıktan sonra, yurt dışına çıkış yasağı ve imza adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine karar verilmişti.

İlk duruşma öncesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vekili aracılığıyla Mahkeme'ye sunduğu dilekçe ile şikayetten vazgeçilmiş ve davaya katılma talebinin bulunmadığın beyan edilmişti.