Norveç: 'Trans Haklarında Dönüm Noktası'
Norveç Sağlık Bakanlığı'nın trans kimliklerinin yasal olarak tanınmasından sorumlu uzmanlar komitesi, bugün gerçekleşen bir basın toplantısında sonuç ve tavsiyelerini sundu. Komite tarafından yapılan açıklamada, "kişinin kendi cinsiyet kimliği algısı temelinde hızlı ve erişilebilir bir prosedür" önerisinde bulunuldu. Buna göre, kişinin Ulusal Nüfus Kaydı'na neden ve sonuçlarını açıklayacak bir başvuruda bulunması yeterli görülüyor. Komite ek olarak, Norveç Sağlık Bakanı'nın gelecekte bu uygulama için yasa değişikliği teklifinde bulunacağının da sözünü iletti.
'Norveç bir fırsata sahip'
Bünyesinde transların da bulunduğu Norveç'teki STK'lar ile birlikte, Sağlık ve Bakım Hizmetleri Bakanlığı'nın 2013'de kurduğu uzmanlar komitesine başvuran Uluslararası Af Örgütü, bu toplantının trans haklarında bir dönüm noktası olabileceği yorumunu yaptı. Cinsiyet kimliklerinin tanınabilmesi için transların zorlu ve rahatsız edici bir süreçten geçtiğini ifade eden Uluslararası Af Örgütü Norveç Şubesi Siyasi Danışmanı Patricia M. Kaatee, "Artık Norveç Hükümeti, 30 yıldan uzun bir süredir transların temel haklarını ihlal eden bu pratiği ortadan kaldırma fırsatına sahip" dedi.
Ne olmuştu?
Uluslararası Af Örgütü, Norveç'te yaşayan 65 yaşındaki trans kadın John Jeanette Solstad Remo'nun davasıyla ilgili yoğun bir kampanya yürütmüştü. Trans kimliğini açık bir şekilde yaşayan Remo, "gerçek cinsiyet değiştirme" adı verilen uygulamaya girmeyi ve üreme organlarının alınarak kısırlaştırılmayı reddettiği için resmi belgelerde hala "erkek" olarak görülüyordu. Tacize ve ayrımcılığa maruz kalan Remo, günlük yaşamında sorunlarla karşılaşıyordu. Uluslararası Af Örgütü, başka Avrupa Ülkeleri'nde de devam etmekte olan böyle uygulamaların ne kadar aşağılayıcı ve insan haklarını ihlal ettiğini vurgulamıştı.
Uluslararası Af Örgütü'nün 2014'da başlattığı acil eylem kampanyasına ulaşmak için tıklayınız.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’