Nihat Kazanhan Davası

Arka Plan

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Nihat'ın vurulma anına ait görüntüler ise 28 Ocak'ta ortaya çıktı.

Görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak'ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube'sinde görevli bir polis memuru şüpheli olarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

Aynı polis daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi'ne verdiği ifadede Nihat'ı bir başka polisin vurduğunu söyleyince tahliye edildi ve suçlanan diğer polis memuru tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

Kazanhan'ı vurulurken olay yerinde bulunan ve tutuklanıp serbest bırakılan polis ve diğer üç polis memuru hakkında Cizre Ağır Ceza mahkemesi tarafından 'kamu görevlisinin suçunu bildirmeme' suçuyla dava açıldı.  Ancak Kazanhan'ın avukatları bu karara itiraz etti ve itiraz kabul edilerek olayla ilgili suçlanan ilk polis memurunun da "kasten insan öldürme"den yargılanmasına karar verildi.

Background Information

12 years old Nihat Kazanhan died from a fire opened by a police officer on 14th October, in Şırnak‘s Cizre province. The footage that shows Kazanhan‘s getting shot was revealed on October 28.

After the footage revealed, on 29th October, an on duty police officer who was commisioned in Mardin Directorate of Security Special Action Branch was arrested within the scope of the investigation pursued by Cizre Public Prosecutor‘s Office.

Then the same officer was released after accusing another police officer for shooting Kazanhan in his testimony; and the accused other police officer was arrested and sent to detention, awaiting trial.

A lawsuit was filed on charges of "not reporting a public  against four police officers, one being the officer that was arrested than released, who were on site during Kazanhan‘s shooting, However Kazanhan‘s lawyers objected to the lawsuit, and their objection was accepted, which also resulted the first officer being put on trial on charges of manslaughter.