Myanmar: Yaşanan son mayın patlamaları Arakanlıların kasten hedef alındığına işaret ediyor
Uluslararası Af Örgütü, genç bir çiftçinin bacağından yaralandığı patlama da dahil olmak üzere bugün meydana gelen iki mayın patlamasıyla, şimdiye kadar şiddetten kaçan Arakanlılar tarafından kullanılan sınır geçişlerinde Myanmar yetkililerince mayınlandığı tespit edilen bölge sayısının üçe çıktığını açıkladı.
20’li yaşlarında Bangladeşli bir çiftçi bu sabah Myanmar sınırındaki tampon bölgede sürüsünü otlatırken Bangladeş’in Baish Bari köyü yakınlarında bir mayına bastı. Uluslararası Af Örgütü’ne konuşan görgü tanıkları ise sınır geçiş noktası olarak bilinen Bangladeş’in Amtali köyü yakınlarındaki bölgede bugün meydana gelen bir başka mayın patlamasının ardından bir Arakanlının tedavi görmek için Bangladeş’in Cox’s Bazar kentine götürüldüğünü söyledi.
Gelişmeleri sahada, sınırın Bangladeş tarafından takip eden Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan mayın patlamalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tüm belirtiler Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlılar tarafından geçiş noktası olarak kullanılan bölgeleri kasten hedef aldıklarına işaret ediyor. Bu yapılanlar, sistematik bir zulüm politikasından kaçan insanların acımasız ve duyarsızca daha fazla ıstırap çekmelerine yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Hassan şunları söyledi: “Bu durum karşı karşıya olunan sorunun kendiliğinden ortadan kalkmayacağının da yeni bir kanıtı. Myanmar yetkilileri bu dehşet verici uygulamaya bir an önce sonlandırmalı ve mayın temizleme ekiplerinin kendi sınır bölgelerine erişebilmelerine izin vermelidir.”
Bugünkü patlamalar Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre son iki haftada Myanmar’daki şiddetten kaçan 290 bin Arakanlının geçiş yaptığı sınır bölgesinde meydana geldi. Bölge sakinleri, Myanmar güvenlik güçlerinin burada sık sık devriye gezerken görüldüğünü belirtiyor.
Myanmar Ordusu, Kuzey Kore ve Suriye ile birlikte tüm dünyada son yıllarda açıkça anti personel mayın kullanan az sayıdaki devlet güçlerinden biri. Bu silahların kullanımı 1997’de imzalanan bir uluslararası sözleşme tarafından yasaklanmıştı.
Uluslararası Af Örgütü 8 Eylül’de Myanmar güvenlik güçlerinin Bangladeş ile sınırının kuzeyindeki Taung Pyo Let Wea [bölge sakinleri tarafından bilindiği adıyla Tumbro] yakınlarında, şiddetten kaçan Arakanlıların geçiş yaptığı iki işlek yol üzerine mayın döşediğini doğrulamıştı.
Myanmar yetkililerinin tutumunu eleştiren Tirana Hassan, “Myanmar sorumluluğu reddetmek yerine önceliğini sınır bölgesindeki insanların güvenliğine vermelidir. Anti personel mayınların kullanımının yasak olmasının bir nedeni var: Herhangi bir ayrım gözetmeksizin ölümlere yol açmaları ve savaşan kişilerle siviller arasındaki farkı ayırt edememeleri,” dedi.
Tirana Hassan açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Yasaklı mayın kullanımı da dahil olmak üzere, Arakan Eyaleti’nde gerçekleşen yaygın ve sistematik ihlallerin BM uzmanları tarafından araştırılmalarına izin verilmelidir. Sorumluların ortaya çıkarılması gerekmektedir.”
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’