Myanmar: Reuters muhabirlerinin mahkemeye itirazının reddi, büyük bir adaletsizliği kalıcı hale getiriyor
Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan, Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun Myanmar’da bir üst mahkemeye sunduğu itirazın reddedilmesine ilişkin şunları söyledi:
“Reuters muhabiri iki cesur ve suçsuz gazeteciyi cezaevinde tutma kararı, Myanmar yetkililerinin Arakan’daki zulümlere dair gerçeği gizleme çabalarının bir parçasıdır.”
“Wa Lone ve Kyaw Soe Oo uydurma suçlamalarla mahkum edildi. Myanmar ordusu, iki gazetecinin gözaltına alındıkları sırada araştırdıkları katliama dair sorumluluğunu daha sonra kabul etti. Kıdemli bir polis memuru mahkemedeki tanıklığında, iki gazetecinin polis tarafından tuzağa düşürüldüğünü söyledi. Tanıklığın ardından cezaevine gönderilen polis memuru, tahliye edilmeyi bekliyor.”
“Ailelerinden ve çocuklarından koparılan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, gözaltına alındıkları Aralık 2017’den beri bir yıldan uzun bir süredir cezaevinde tutuluyor” diyen Hassan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Cezaevinde bir gün geçirmeleri bile adaletsizlikti. Bu korkunç saçmalık artık sona ermeli ve Myanmar yetkilileri iki gazeteciyi derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalıdır. Ayrıca yetkililer gazetecilere, aktivistlere ve insan hakları savunucularına karşı kullanılan baskıcı yasaları kaldırmak veya bu yasalarda değişiklik yapmak da dahil olmak üzere, Myanmar vatandaşlarının ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma haklarını kullanabilmesini güvence altına almalıdır.”
Arka Plan
Wa Lone ve Kyaw Soe Oo 12 Aralık 2017’de Myanmar’ın eski başkenti Yangon’da gözaltına alındı. Gazeteciler gözaltına alındıkları sırada Arakan eyaletinin kuzeyinde Myanmar güvenlik güçleri mensuplarının işlediği bir katliamı araştırıyordu. Myanmar ordusu, yürüttüğü harekatlarda sınır dışı etme, cinayet, tecavüz, işkence ve evlerle köylerin yakılması da dahil olmak üzere Arakanlılara yönelik kapsamlı ve yaygın zulümler gerçekleştirdi. BM Veri Toplama Misyonu, üst düzey askeri yetkililer hakkında savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım suçundan ceza soruşturması yapılması gerektiğini söyledi.
Devlet Sırları Yasası’nı ihlal etmekle suçlanan iki gazeteci 3 Eylül 2018’de yedişer yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yangon’da bulunan Insein cezaevine gönderilmeden önce iki hafta boyunca hiç kimseyle görüştürülmeden hücrede tutuldular. Myanmar’daki çok sayıda baskıcı yasadan biri olan Devlet Sırları Yasası, 14 yıla kadar hapis cezası ön görüyor. Gazetecilerin avukatları 5 Kasım 2018’de mahkumiyet kararına itiraz etmişti.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’