Myanmar: Reuters gazetecilerinin suçlu bulunması, basın özgürlüğüne ilişkin sert bir uyarı mesajı iletiyor
Reuters haber ajansına bağlı olarak çalışan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun Myanmar Devlet Sırları Yasası’nı ihlal ettikleri gerekçesiyle suçlu bulunmaları ve yedişer yıl hapis cezasına mahkum edilmelerinin ardından Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan bir açıklamada bulundu:
“Bugün verilen korkunç kararla iki masum insan yıllarca hapis cezasına mahkum edildi. Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, ordunun Arakan Eyaletinde gerçekleştirdiği vahşete dair huzursuz edici sorular sorma cesareti gösterdikleri için uzun süreli hapis cezalarıyla karşı karşıya. Bu mahkumiyet kararları bozulmalı ve her iki gazeteci de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.”
“Siyasi nitelikteki bu kararın Myanmar’daki basın özgürlüğü adına çok önemli sonuçları var. Söz konusu kararla, ülkedeki diğer gazetecilere, askeri ihlallere fazla yakından baktıkları takdirde bunun ağır sonuçları olacağına dair sert bir uyarı mesajı iletiliyor. Bu durum korku yaratarak sansür uygulamaktır.” diyen Hassan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bugünkü karar, Arakan Eyaletinde yaşananların hakikatini gizleyemez. Ordunun gerçekleştirdiği vahşet, Wa Lone ve Kyaw Soe Oo gibi gazetecilerin cesareti sayesinde ortaya çıkarıldı. Myanmar yetkilileri, bu iki gazeteciyi hedef almak yerine, öldürmeler, tecavüz, işkence ve Arakanlılara ait yüzlerce köyün yakılmasından sorumlu olanların peşine düşmeliydi.”
Arka Plan
Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, 12 Aralık 2017’de Myanmar’ın eski başkenti Yangon’da gözaltına alındı. İki gazeteci gözaltına alındıkları sırada Arakan Eyaletinin kuzeyindeki askeri harekatlar üzerine araştırma yapıyordu. Sınır dışı etme, hukuka aykırı öldürmeler, tecavüz, işkence ve evlerle köylerin yakılması da dahil olmak üzere Arakanlılara yönelik işlenen insanlığa karşı suçlar bu harekatlara damgasını vurdu.
İki gazeteci, Yangon’da bulunan Insein cezaevine gönderilmeden önce iki hafta boyunca hiç kimseyle görüştürülmeden hücrede tutuldu. Myanmar’daki çok sayıda baskıcı yasadan biriolan Devlet Sırları Yasası, 14 yıla kadar hapis cezası ön görüyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’