Myanmar: Aung San Suu Kyi’nin Reuters gazetecileri hakkında verilen mahkumiyet kararını savunması utanç verici

Myanmar hükümetinin başdanışmanı Aung San Suu Kyi, bugün Hanoi’de yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda, Reuters’e bağlı gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo hakkında verilen mahkumiyet kararını savunan yorumlarda bulundu. Bunun üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Küresel Operasyonlar Kıdemli Direktörü Minar Pimple şunları söyledi:

“Aung San Suu Kyi’nin savunulacak tarafı olmayan bu kararı savunmaya çalışması utanç vericidir. Bu davanın ‘ifade özgürlüğüyle hiçbir ilgisinin olmadığını’ ve Wa Lone ile Kyaw Soe Oo’nun ‘gazeteci oldukları için cezaevine konulmadığını’ söylemek, gerçeklerin çarpıtılmasıdır.” 

“Bu iki gazeteci, Arakan Eyaleti’nde yaşanan vahşetler üzerine yaptıkları araştırmanın durdurulması amacıyla kasti bir şekilde kötüye kullanılan, sömürge döneminden kalma aşırı sert bir yasa gereğince mahkum edildi. Söz konusu dava, başından sonuna dek Myanmar’daki ifade özgürlüğünü ve bağımsız gazeteciliği açıkça hedef alan bir saldırıdan başka bir şey değildi” diyen Pimple, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Kanun hükmünün uygulandığını iddia etmek, gün gibi ortada olan hataların bilinçli bir şekilde görmezden gelinmesidir. Ayrıca bu durum, Aung San Suu Kyi’nin cezaevine konulduğu zaman askeri generallerin aldığı tutuma korkutucu bir şekilde benziyor. Uluslararası toplum tarafından kınanmayı hak eden Aung San Suu Kyi kendinden utanmalıdır.”

Arka Plan

Wa Lone ve Kyaw Soe Oo 12 Eylül 2017’de Myanmar’ıne ski başkenti Yangon’da gözaltına alındı. İki gazeteci gözaltına alındıkları sırada Arakan Eyaletinin kuzeyindeki askeri harekatlar üzerine araştırma yapıyordu. Sınır dışı etme, hukuka aykırı öldürmeler, tecavüz, işkence ve evlerle köylerin yakılması da dahil olmak üzereArakanlılara yönelik işlenen insanlığa karşı suçlar bu harekatlara damgasını vurdu.

İki gazeteci, Yangon’da bulunan Insein cezaevine gönderilmeden önce iki hafta boyunca hiç kimseyle görüştürülmeden hücrede tutuldu. 3 Eylül 2018’de Myanmar’daki çok sayıda baskıcı yasadan biriolan Devlet Sırları Yasasını ihlal etmekle suçlu bulunan gazeteciler, yedişer yıl hapis cezasına mahkum edildi.