• Haberler

Myanmar: Arakan krizine verilen resmi yanıt ‘vicdana aykırı’

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar’da fiilen devlet başkanlığı görevini yürüten Aung San Suu Kyi yönetimi tarafından yapılan ve hükümetin Arakan Eyaleti’nde yaşayan herkesi “olabilecek en iyi şekilde” koruduğunu iddia ettiği açıklamanın vicdana aykırı olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Şu an yaşanmakta olan hem insan hakları hem de insani açıdan bir felakettir. Aung San Suu Kyi krizle ilgili yaptığı ilk yorumlarda, Arakan’daki insanları korumak üzere somut adımlar atma vaadinde bulunmak yerine, bölgeden gelen dehşet verici raporların önemini azaltmayı tercih etmiş gibi görünüyor,” ifadelerini kullandı. Hassan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “On binlerce Arakanlının sınırın diğer tarafına geçtiği ve binlercesinin de Arakan’da yerinden edildiği bir durumda, Myanmar ordusunun ağırlıklı olarak Arakanlı Müslümanları hedef alan misilleme niteliğinde bir kötücül şiddet harekatı başlattığına ilişkin çok güçlü kanıtlar var. Hükümet, eyaletin kuzeyinde mahsur kalan kişilere yardım etmesi engellenen insani yardım örgütlerinin bölgeye acilen ve serbest bir şekilde erişebilmesine izin vermelidir.’’

25 Ağustos’ta Arakanlı bir silahlı grubun gerçekleştirdiği saldırılar ve sonrasında ordunun Arakan halkını hedef alan şiddet harekatı sonucu, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 146 bin Arakanlının komşu ülke Bangladeş’e geçmesi büyük bir insani krize yol açtı.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan şu anda Bangladeş’in Myanmar sınırı yakınındaki Cox’s Bazar kentinde gelişmeleri sahada takip ediyor. Hassan, aşağıdaki başlıklar da dahil olmak üzere mülakat taleplerine yanıt verebiliyor:

  • Myanmar ordusunun uluslararası hukuka göre gerçekleştirdiği ihlaller ve işlediği suçlar
  • Arakan’da yaşanmakta olan insani kriz
  • Bangladeş’teki Arakanlı mültecilerin durumu
  • Arakan’a yönelik uzun yıllardır devam eden ayrımcılığın temel nedenleri