Mısır'da El Cezire Gazetecilerinin Yeniden Yargılanması Onları Özgür Bırakmalı
Uluslararası Af Örgütü bugün, tutuklu olan üç El Cezire gazetecisinin mahkumiyetlerinde büyük bir kusur olduğunu kabul ederek yeniden yargılanmaları için çağrı yapan Mısır mahkemesinin, gazetecilerin haksız tutukluluklarını hala devam ettirdiğini söyledi.
Mısır hukukunun en yüksek dereceli mahkemesi olan Temyiz Mahkemesi, Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed’in yargılanmasında usule ilişkin hatalar olduğuna karar verdi. Bu üçlü şimdi yeniden yargılanma ile karşı karşıya.
Temyiz Mahkemesi bu dava ile ilgili gerçekleri gözden geçirmedi ve bu kişileri kendilerine yöneltilen suçlamalardan aklamak için gerekli yetkiye sahip değildi. Fakat, gazetecileri tutuklayan mahkemenin doğru yasal prosedürleri takip etmediğine karar verdi.
Bir Uluslararası Af Örgütü mahkeme gözlemcisi, duruşma boyunca birkaç uygunsuzluk ve bütünüyle anlamsız olan uygulamaları kayıt altına aldı.
12 duruşma boyunca, savcı gazetecilerin terörle bağlantılı bir kuruluşla aralarında ilişki kurma konusunda ya da haberleri "çarpıttıklarını" gösteren tek bir delil bile sunamadı.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, "Yeniden yargılama kararı vererek Mısır mahkemeleri Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed'in karşı karşıya kaldığı adaletsizliğin uzamasına yol açıyor. Bu insanlar daha en başında, kesinlikle, mahkum edilmemeli ve bir gün daha cezaevinde kalmak zorunda bırakılmamalıydı. Onların cezaevinde kaldığı süreyi hukuksuz bir şekilde uzatarak yeniden yargılama kararı vermek yerine, derhal serbest bırakmaları gerek" diye konuştu.
Bu üç gazeteci "haberleri çarpıtmak" ve yetkililerin terör ile bağlantılı eylemlere katıldıklarını iddia ettiği Müslüman Kardeşler hareketine üye olmak suçlarından yedi ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi ve şu an cezaevindeler.
Hadj Sahraoui "Bu üç kişinin yargılanması tamamıyla saçma. Onların tek suçu yetkililerin siyasi söylevlerine meydan okumaktı. Üçü de düşünce mahkumu olan gazeteciler, sadece gazeteci olarak meşru faaliyetler gerçekleştirirken ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için hedef gösterildiler" dedi.
Mısır’da en az 16,000 kişi geniş muhaliflere yönelik geniş çaplı bir bastırma hareketinin parçası olarak için tutuklandı. Aktivistlere göre bu rakam çok daha yüksek. Hedef alınanlar arasında insan hakları aktivistleri ve medya çalışanlarının yanı sıra hükümet karşıtları ve eleştirel olanlar da bulunuyor.
Öte yandan mahkemeler alıkonulanları öldüren güvenlik güçleri hakkında beraat kararı verdi ve eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkında “25 Ocak Devrimi”ni bastırmak için komplo kurma suçlamalarını düşürdü.
Hadj Sahroui "Temyiz Mahkemesi tarafından verilen karar, Mısır’da yetkililer tarafından baskı uygulamanın bir aracı olarak kullanılan mevcut ceza yargısı sistemine olan itirazı canlandırdı. Mahkemeler, ağır insan hakları ihlallerini gerçekleştiren yetkililerin özgürce dolaşmasını sağlayıp güvenlik görevlilerini serbest bırakırken, hükümeti eleştirenleri ve siyasi aktivistleri tutuklamakla meşgul" dedi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’