Mısır'da 500'den Fazla Kişinin Ölüme Mahkum Edilmesi Kararı 'Anlamsız'
Uluslararası Af Örgütü, bugün Mısır'da bir mahkeme tarafından verilen toplu ölüm cezalarının, Mısır'ın adalet sisteminin eksikliklerinin ve seçici doğasının anlamsız bir örneği olduğunu söyledi.
Devlet basınında çıkan haberlere göre bu sabah gerçekleştirilen tek bir duruşma ile Minya Ceza Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 529 destekçisinin, Mursi'nin geçen yıl devrilmesinin ardından çıkan şiddet olaylarındaki iddia edilen rolleri sebebiyle infaz edilmesine karar verdi.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, "Bu apaçık bir şekilde adaletsizlik ve bu ölüm cezaları ile ilgili verilen kararlar bozulmalı. Tek bir davada bu kadar çok ölüm cezası vererek Mısır, diğer ülkelerin bir yılda verdiği ölüm cezası sayısını aşmaktadır. Bu, son yıllarda sadece Mısır'da değil dünyanın herhangi bir yerinde, tek seferde en fazla verilen ölüm cezası. Mısır mahkemeleri Muhammed Mursi'nin destekçilerini cezalandırma konusunda hızlı davrandı ama güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen ağır insan hakları ihlallerini görmezden geldi.
Binlerce Mursi destekçisi cezaevinde çürürken, ölen yüzlerce protestocu ile ilgili yeterli bir soruşturma yürütülmedi. Sadece bir polis memuru alıkonulan 37 kişinin ölümü ile ilgili hapis cezası ile karşı karşıya. Herkes için adaleti yerine getirecek bağımsız ve tarafsız bir süreç olmadan, birçokları Mısır'ın ceza adaletinin adaletle bir ilgisi olup olmadığını sorgulayacak. Herhangi bir olayda ölüm cezasına başvurmak doğası gereği adil değil. Mısır yetkilileri, kaldırma amacıyla, infazlarla ilgili moratoryum ilan etmeli" diye konuştu.
Mısır yetkilileri, Uluslararası Af Örgütü'nün yıllardır talep etmesine rağmen, ölüm cezaları ve infazlarla ilgili sayıları açıklamıyor. Örgüt Mısır mahkemelerinin, 2011'de en az 123, 2012'de en az 91 ve 2013'te en az 109 ölüm cezası verdiğini biliyor. Bilinen son infaz Ekim 2011'de gerçekleştirildi; bir erkek, Ocak 2010'da arabayla geçerken altı Kıpti Hristiyanı ve Müslüman bir polis memurunu öldürme suçundan asılmıştı.
27 Mart'ta Uluslararası Af Örgütü 2013'e dair dünya çapından istatistikleri açıklayacak.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’