Mısır: Zorla kaybedilen trans kadın, cinsel şiddete ve işkenceye uğrayabilir

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), 6 Mart günü sabah erken saatlerde Gize’deki evine düzenlenen polis baskınıyla götürülen ve o günden beri kendisinden haber alınamayan trans kadın Melek El-Kaşif’in güvenliğinden ciddi şekilde kaygı duyulduğunu söyledi. Melek El-Kaşif, polis tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü. Avukatları Melek’in nerede olduğunu belirleyemedi, polis merkezleri ise Melek’i gözaltında tuttuklarını inkar etti.

UAÖ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Magdalena Mughrabi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Melek El-Kaşif’in fiziki güvenliğinden ve psikolojik anlamda iyi durumda olduğundan ciddi şekilde kaygı duyuluyor. Mısır yetkililerinin insanlara cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle eziyet etme konusunda korkunç bir sicili var. İşkence kapsamına giren zorla anal muayeneler de buna dahil” dedi.

UAÖ Melek’in gözaltına alınmasının, 27 Şubat’ta Kahire’nin merkezi tren istasyonunda meydana gelen ve en az 25 kişinin ölmesine yol açan tren kazası sonrasında Melek’in barışçıl protesto çağrıları yapmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor. “Melek El-Kaşif’in yalnızca ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını barışçıl biçimde kullandığı için gözaltına alındığı görülüyor. Yetkililer Melek’i bilinmeyen bir yerde alıkoymak yerine derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalıdır” diyen Mughrabi, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Cinsiyet kimliği nedeniyle Melek’in polis ve gözaltında tutulan diğer kişiler tarafından işkenceye uğrama tehlikesi daha büyük. Buna tecavüz ve cinsel şiddet de dahil. Mısır yetkilileri Melek’in fiziksel ve psikolojik güvenliğinden sorumludur. Yetkililer onun nerede olduğunu derhal açıklamalı, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılıncaya kadar da işkence ve diğer ihlallere karşı korunmasını sağlamalıdır.”

Son günlerde onlarca kişi, geçen hafta meydana gelen ve en az 25 kişinin ölmesine, çok sayıda kişinin ise yaralanmasına yol açan tren kazasıyla ilgili olarak düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda gözaltına alındı. En az 32 kişi, düşüncelerini barışçıl biçimde ifade ettikleri için kendilerine yöneltilen asılsız suçlamalar nedeniyle tutuklu yargılanıyor. Melek El-Kaşif, beden uyum ameliyatı geçiren bir trans kadındır. Ancak cinsiyet kimliği henüz resmi olarak tanınmadığı için Melek resmi belgelerde erkek olarak kayıtlı. Avukatları, Başsavcılık makamına ve İçişleri Bakanlığına gönderdikleri dilekçelerle Melek’in nerede olduğunu soruyor.

Son yıllarda LGBTİ+’lara yönelik şiddet politikalarını artıran Mısır yetkilileri, onlarca kişiyi gözaltına aldı ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek zorla anal muayeneler gerçekleştirdi.