Mısır Suriyeli Mültecilerin Zorla Geri Gönderilme Planlarını Durdurmalı ve Yasa Dışı Alıkoymalara Son Vermeli
Uluslararası Af Örgütü, Mısır yetkililerinin üç Suriyeliyi Suriye'ye zorla geri gönderme planlarını uygulamaları halinde bu insanların hayatlarını ciddi bir şekilde riske atacaklarını dile getirdi.
Üç Suriyeli, Beheira Valiliği'ndeki Rosetta Polis Merkezi'nde yasa dışı bir şekilde alıkonulan 140'tan fazla mülteci ve göçmen gruba dahil. Çoğu Suriye'den olan bu grubun arasında 68 de çocuk bulunuyor. Avrupa'ya ulaşmak için Akdeniz'i geçmelerinin ardından Mısır güvenlik güçleri tarafından tutuklandılar ve 14 Nisan 2014'ten bu yana polis merkezinde tutuluyorlar.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui “Mısır'a sığınmak isteyen mültecileri ve sığınmacıları zorla geri göndermek, yetkililerin mültecilere koruma sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüğüne acımasız bir şekilde ihanet etmektir. Eğer herhangi biri Suriye'ye döndürülürse hayatları ciddi bir tehlike altına girebilir. Mültecilere ve sığınmacılara -buna Mısır'a sığınmak isteyen aileler ve düzinelerce genç çocuk da dahil- çok ihtiyaç duyulan yardımı ve desteği sağlamaktansa yetkililer onları çok kötü koşullarda bir polis merkezine kilitledi" diye konuştu.
Mısır yetkilileri, sınır dışı edilme riski altında olan üç Suriyeli adama 24 Nisan'da, ilk olarak sığınmak istedikleri Lübnan, Türkiye ya da Malezya'ya dönecek bilet almayı karşılayamazlarsa 48 saat içinde Suriye'ye döndürüleceklerini söyledi.
Suriyeli mülteci ve sığınmacıların herhangi bir şekilde sınır dışı edilmesi Mısır'ın mültecileri koruma konusundaki sorumluluklarının açıkça ihlali anlamına gelmektedir.
Hassiba Hadj Sahraoui “Mısır, ülkesine sığınanlara karşı sahip olduğu sorumluluklardan kaçmaya bir son vermeli. Yetkililer, genelde rutin bir şekilde ayrımcılığa ve alıkonulmaya maruz kalan Suriye'den gelen mültecilerin zor durumuna karşı, merhametten yoksun olduğunu defalarca gösterdi. Bazıları Suriye'deki kanlı çatışmadan kaçıp Mısır'da sadece daha fazla sefalet çekti. Derhal serbest bırakılmalı ve sığınma prosedürlerine erişimleri sağlanmalı" dedi.
Rosette Polis Merkezi'nde tutulan mültecilerin çoğunluğu Suriye vatandaşı ve Suriye'den kaçan Filistinliler. Aralarında bir Sudanlı ve bir de Eritreli mülteci bulunuyor. Alıkonulanların bir kısmı, sınır dışı edilme tehlikesi taşıyanlardan ikisi de dahil, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'ne kayıtlı.
Yetkililerin mültecileri daha ne kadar alıkoyacağı belirsiz - kendilerine ilk başta yöneltilen "yasa dışı göç" suçlamaları daha sonra düşürüldü.
Hijyenik olmayan koşullarda polis merkezinde bir avluda tutuluyorlar. Çocukların çoğu da tutuklanmalarından önce botta karşı karşıya kaldıkları zor koşullar sebebiyle kendini iyi hissetmiyor.
Mısır'da şu anda Suriye'den gelen kayıtlı 136,000'den fazla mülteci var. Uluslararası Af Örgütü birkaç ülkenin yanı sıra Mısır ve Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine botla geçmeye çalışan birkaç vakayı belgeledi. Çoğu, güvenlik arayışı içindeyken kötü muamele ve alıkonulmaya maruz kaldı.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’