Mısır: Keyfi olarak cezaevinde tutulan işçi hakları avukatının serbest bırakılması olumlu bir adım

Mısırlı insan hakları ve işçi hakları avukatı Haytham Mohamdeen’in cezaevinden tahliye edilmesi üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Kuzey Afrika Kampanyalar Direktörü Najia Bounaim, “Son yıllarda Mısır’ın her yerinde barışçıl aktivistlere yönelik baskılar sürerken Haytham Mohamdeen’in serbest bırakılması, ülkedeki insan hakları adına ve Haytham’ın serbest bırakılması için mücadele edenler açısından küçük ama memnuniyet verici bir zaferdir. Ancak Haytham en başından gözaltına alınmamalıydı” dedi.

“Mısırlı yetkililer, çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden işçileri savunan Haytham Mohamdeen gibi avukatların değerli çalışmalarını keyfi gözaltı uygulamalarıyla cezalandırmak yerine takdir etmelidir” diyen Bounaim, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Mısırlı yetkililer, yalnızca ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını barışçıl biçimde kullandıkları gerekçesiyle keyfi olarak gözaltına alınan diğer tüm insan hakları avukatlarının, aktivistlerin ve muhaliflerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını sağlamak için zaman kaybetmeden harekete geçmelidir.”

Haytham Mohamdeen, davası boyunca kendisi için mücadele eden herkese şu sözlerle teşekkür etti: “Benimle dayanışma gösteren ve bana destek olan Uluslararası Af Örgütü’ne ve beni destekleyen aktivistlerle insan hakları savunucularına teşekkür ederim. Desteğiniz, tutukluluk koşullarımın iyileştirilmesinde ve serbest bırakılmamı sağlamakta çok önemli bir etki yarattı.”

Arka Plan

Haytham Mohamdeen’in davası Uluslararası Af Örgütü’nün Mısır’da ifade özgürlüğü için yürüttüğü kampanyanın bir parçası olarak öne çıkarıldı. Haytham, 18 Mayıs 2018’de gözaltına alındı ve iki gün boyunca hiç kimseyle görüştürülmedi. 30 Ekim 2018’de ise serbest bırakıldı. Mısır Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı, Haytham Mohamdeen’i, hükümetin kemer sıkma önlemlerine karşı düzenlenen barışçıl protestolara katıldığı gerekçesiyle “izinsiz gösteriye katılmak” ve “terör örgütüne üye olmak” ile suçladı, ancak Haytham bu protestolara katılmamıştı ve protestoların gerçekleştirildiği sırada ailesi ile birlikteydi. Haytham, insan hakları için mücadele eden El-Nedim Merkezi’ndeki çalışmaları da dahil olmak üzere insan hakları alanındaki faaliyetleri nedeniyle Mısırlı yetkililer tarafından daha önce de defalarca taciz edilmiş ve baskı görmüştü.