Mısır: Dokuz kişinin adil olmayan bir yargılama sonucunda öldürülmesi kelimelere sığmayan bir utanç
Mısır’da 2015’te ülkenin başsavcısını öldürmekle suçlanan ve hiçbir şekilde adil olmayan bir yargılama sonucunda ölüm cezasına mahkum edilen dokuz kişi bugün yetkililerce öldürüldü. Uluslararası Af Örgütü Kuzey Afrika Kampanyalar Direktörü Najia Bounaim konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bugün dokuz kişinin ölüm cezasını uygulayan Mısır, yaşam hakkını tamamen hiçe saydığını göstermiş oldu.”
“Mısır’ın eski başsavcısının öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sorumlu olanlar cezayı hak ediyor, ancak işkence iddialarının gölgesindeki yargılamalar sonucunda ölüm cezasına mahkum edilen kişilerin öldürülmesi adaletin değil, ülkede devasa boyutlara ulaşan adaletsizliğin göstergesidir.”
“Bugün uygulanan ölüm cezaları hükümetin ölüm cezasına giderek daha fazla başvurduğunu açıkça ortaya koyuyor. Son üç haftada 15 kişinin ölüm cezası uygulandı. Mısır yetkilileri, son haftalarda adil olmayan yargılamalar sonucunda devamlı olarak insanları ölüme gönderdi. Yetkililer, insanların öldürüldüğü bu kanlı deliliğe acilen son vermelidir” diyen Bounaim, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Uluslararası toplum, ölüm cezası infazlarında görülen bu artışa sessiz kalmamalıdır. Mısır’ın müttefikleri, yetkililerin en acımasız, insanlık dışı ve aşağılayıcı ceza olan ölüm cezasına başvurmasını kamuoyu önünde kınayarak net bir karşı bir duruş sergilemelidir.”
Arka Plan:
Dokuz kişi, Haziran 2015’te Kahire’de başsavcının öldürüldüğü saldırıdan sorumlu tutularak ölüm cezasına mahkum edilen 28 kişi arasındaydı. Yargılanan kişilerin birçoğu, başsavcıyı öldürdüklerini itiraf etmeleri için zorla kaybedildiklerini ve işkence gördüklerini söylemişti.
Uluslararası Af Örgütü, suçun niteliği, failin özellikleri ya da devletin mahkumu öldürmek için kullandığı yöntem her ne olursa olsun istisnasız tüm davalarda ölüm cezasına karşı çıkıyor. Ölüm cezası, yaşam hakkının ihlalidir.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’