Malezya: Türkiye’ye iade, gönderilen üç kişi için işkence riski taşıyor
Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Josef Benedict, Malezya’da acımasız güvenlik yasası SOSMA uyarınca, Gülen hareketi ile ilişkili oldukları şüphesiyle keyfi bir şekilde alıkonulan üç Türkiyelinin iadesi hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Fethullah Gülen ile ilişkili oldukları şüphesiyle üç kişinin Türkiye’ye iade edilmesiyle, Malezyalı yetkililer bu kişilerin özgürlük ve esenliklerini tehlikeye atmaktadır. Keyfi bir biçimde alıkonulmaları ve gözaltında kimseyle görüşmelerine izin verilmemesi nedeniyle bu kişiler zaten sıkıntılı ve zor bir sürece maruz kalmışlardır. Şimdi, bunun üstüne bir de keyfi bir biçimde alıkonulabilecekleri, adil olmayan yargılama ve işkence görme riski ile karşılaşabilecekleri Türkiye’ye iade ediliyorlar.”
Turgay Karaman, İsmet Özçelik ve İhsan Aslan Malezya’nın SOSMA adıyla bilinen Özel Suçlar Yasası kapsamında yer alan Güvenlik Suçları gerekçesiyle gözaltına alındılar ve tutuklandılar.
Malezyalı yetkililer, tutuklanan kişilerin Özel Güvenlik Yasası (SOSMA) ve Ceza Yasası’nın 130J maddesi kapsamında terörist gruplara yardım etmek, onları teşvik etmek veya kışkırtmak ya da terör suçlarının işlenmesi iddiasıyla soruşturulduklarını açıkladılar.
Türkiye hükümetinin 2016 Temmuz ayında kendisine karşı yapılan darbe girişimi sonrasında, darbe girişimini planlamakla suçladıkları Fethullah Gülen’in destekçileri olduğundan şüphelendikleri kişilere yönelik yasal işlemleri başlatmaları için müttefikleri üzerinde baskı kurmaya başladığı bildiriliyor. Fethullah Gülen kendisine yönelik bu iddiaları reddediyor.
Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları kurumları, Gülen hareketi ile ilişkili oldukları şüphesiyle alıkonulan kişilerin keyfi tutuklama ve işkenceye maruz kaldıklarına dair inandırıcı deliller olduğunu belgeledi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’