Malala ile İlgili Tutuklamalar İnsan Hakları Savunucularına Daha İyi Koruma Sağlanmasına Yol Açmalı

Uluslararası Af Örgütü, bugün Malala Yusufzay'a yönelik suikast girişiminin şüphelilerinin tutuklamasının, Pakistan’daki insan hakları savunucularını koruma konusundaki kötü sicilini irdelemek için yetkililere bir şans sunduğunu dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü Pakistan Araştırmacısı Mustafa Kadri, “Cesur eğitim hakları aktivisti Malala Yusufzay sözleri ve eylemleriyle kalemin kılıçtan keskin olduğunu kanıtladı. Malala’nın yaşadığı yer olan Swat ve tüm Pakistan’daki kadın ve ve kızların haklarını geliştirmeye çalışan insan hakları savunucuları -özellikle yetkililerin failleri bulmaktaki başarısız oldukları- Taliban ve diğer gruplar tarafından gerçekleştirilen ölümcül saldırılar ve diğer insan hakları ihllallerinin tehlikesi altında. İnsan hakları savunucuları Pakistan'da toplumundaki herkesin haklarını bilmesi konusunda çok önemli bir rol oynuyor. Dünyanın gözü üstündeyken Pakistan’ın insan hakları, adalet ve hukuk egemenliğine olan bağlılığını kanıtlaması için bu fırsatı hayat geçirmesi kritik öneme sahip" diye konuştu.

Pakistan ordusu bugün, 2012 yılında Malala Yusufzay'a yönelik saldırıya karıştığından şüphelenilen Tehrik-i-Taliban'ın 10 üyesinin tutuklandığını açıkladı.

Kadri, “Tutuklanan insanlara her zaman insani bir şekilde davranılmalı. Onlara karşı inandırıcı ve kabul edilebilir deliller varsa uluslararası adil olma standartları ile uyumlu ve ölüm cezasına başvurulmadan adalet önüne çıkarılmalılar” dedi.