Macaristan: Suriyeli Ahmed H.’nin ‘terör eylemine katıldığı’ iddiasıyla mahkum edilmesi adaletsizliktir

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesi Terörle Mücadele Kampanyacısı Eda Seyhan, Eylül 2016’da Sırbistan-Macaristan sınırında Macaristan polisiyle yaşanan çatışma sırasında “terör eylemi” gerçekleştirdiği iddiasıyla yargılanan Suriyeli Ahmet H.’nin mahkum edilmesine ilişkin bir açıklama yaparak şunları söyledi:

“Bugünkü karar, Macaristan’ın son derece sert terörle mücadele yasalarının ve bu yasaların mülteciler ve göçmenler üzerinde kurduğu acımasız baskının tehlikeli kesişiminin bir yansımasıdır. Ahmed’e bu suçlardan verilen mahkumiyet kararı temyizde bozulmalı ve kendisi derhal serbest bırakılmalıdır.”

“Sadece ailesinin Suriye’yi terk etmesine yardım etmeye çalışan Ahmed H., hem mahkeme salonunda hem de dışarıda adaletsizliğe uğradı ve şeytanlaştırıldı. Ahmed’e karşı ileri sürülen kanıtların hiçbiri ‘bir terör eylemi’ suçunu teşkil etmiyor. Kendisi için verilen mahkumiyet kararı çok açık bir şekilde terörle ilgili hükümlerin kötüye kullanılmasıdır” diyen Seyhan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Parmaklıklar ardında iki buçuk yıldan daha uzun bir süre geçiren Ahmed hakkında verilen bu saçma karar, hem kendisi hem de eşi ve iki küçük kızı için yıkıcı bir darbe oldu.”

“Terör eylemine katılma” ve “kitlesel ayaklanmanın bir parçası olarak ülkeye yasadışı giriş” suçlarını işlediğine hükmedilen Ahmed H.’ye yedi yıl hapis cezası verildi ve Macaristan’dan sınırdışı edilerek,10 yıl boyunca ülkeye giriş yasağı uygulanmasına karar verildi.

Arka Plan

Ahmed, Ağustos 2015’te, büyükanne ve büyükbabasıyla beraber akrabalarından diğer altı kişinin Suriye’yi terk etmesine ve Avrupa’da güvenliğe kavuşmasına yardım etmek için Kıbrıs’ta ailesiyle beraber yaşadığı evden ayrıldı. Bir ay sonra, Macaristan polisinin Sırbistan’dan geçişi kapatmak üzere sınırı tel örgülerle ayırmasıyla birlikte, kendilerini Macaristan sınırında mahsur kalan yüzlerce mültecinin arasında buldular.

Bazı mülteciler tel örgülerden geçmeye çalışınca çatışma başladı. Macaristan polisi göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık vererek onlarca kişiyi yaraladı. Ahmed de dahil olmak üzere bazı kişiler polise taş attı. Fakat haberlerde yer alan görüntülerde Ahmed’in aynı zamanda megafon kullanarak her iki tarafa sakin olma çağrısı yaptığı da açıkça görülüyor.

Bu olayla ilgili olarak Macaristan’da bir mahkeme, Kasım 2016’da, ülkenin sonderece geniş ve belirsiz ifadelerle yazılmış terörle mücadele yasaları gereğince Ahmed’i “terör eylemine katılmak”tan suçlu buldu ve 10 yıl hapis cezasına mahkum etti. Haziran 2017’de bir temyiz mahkemesi yargılamanın tekrar yapılmasına hükmetti.