Lübnan: Grindr'ın yasaklanması LGBTİ+’ların insan hakları ve özgürlüklerinin ihlalidir

Türkiye'de 6 yıldır erişim engelli bulunan ve eşcinsellerin tanışmak için kullandığı Grindr adlı cep telefonu uygulaması, Lübnan'da da yasaklandı.

Lübnan’da Haberleşme Bakanlığı tarafından çoğunlukla eşcinsel ve trans erkeklerin kullandığı Grindr uygulamasına erişim engeli getirilmesine ilişkin bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “Lübnan’da Grindr’ın yasaklanması geriye dönük bir adımdır ve ülkedeki LGBTİ+ topluluğunun insan haklarına saldırıdır. Açıkça ifade özgürlüğünü hedef alan bu adım, Lübnan’daki homofobik görüşlerin toplumda daha da kök salmasına ve meşrulaşmasına yol açacaktır” dedi. Maalouf, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiç kimse cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmamalı ve cezalandırılmamalıdır. Lübnan yetkilileri eşcinsel topluluğun kullandığı uygulamalara erişim yasağı getirmek yerine söz konusu yasağı derhal kaldırmalı ve LGBTİ+’lara yönelik baskılara son vermek için çaba göstermelidir.”

Uluslararası Af Örgütü, Lübnan Haberleşme Bakanlığı’nda görev yapan resmi bir kaynaktan bakanlığın söz konusu kararı çıkardığı bilgisini doğruladı. Ocak 2019’da, Grindr uygulamasına erişim bakanlık emriyle Lübnan’daki bazı mobil veri ağlarında kısmen engellenmişti.

Türkiye’de de Grinder’e erişim 6 yıldır engelleniyor

İnsan hakları konusunda işlediği ihlallerle gündemde olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin gibi ülkelerden sonra Lübnan’ın da Grindr uygulamasını yasakladığı belirten UAÖ Türkiye Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, şunları söyledi:

"Türkiye’de de 6 yıldır bu cep telefonu uygulamasına erişim yasağı bulunuyor. LGBTİ+’ların cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri nedeniyle maruz kaldıkları ayrımcılıkla mücadele etmesi gereken kurumlar bizzat ayrımcılık yapıyorlar. Türkiye dahil olmak üzere bu ve benzeri yasakları uygulayan ülkelerin yetkilileri LGBTİ+lara yönelik homofobik, transfobik ve bifobik yasaklardan vazgeçmelidir. Hukuken yükümlü oldukları üzere LGBTİ+'ları ayrımcı uygulamalara karşı korumalıdır."

Lübnan’daki LGBTİ+ topluluğu haklarını kullanma özgürlüğünden halen mahrum ediliyor. “Doğa kanunlarıyla çelişen cinsel ilişkileri” suç olarak tanımlayan Lübnan Ceza Kanunu LGBTİ+’ları yargılamak için kullanılıyor.

İç Güvenlik güçleri daha bir yıl önce LGBTİ+ aktivistleri tarafından Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Güne dikkat çekmek için düzenlenen etkinlikleri güvenlik kaygılarını öne sürerek yasaklamıştı.