Kuzey Irak'taki Etnik Temizlikten Kaçmaya Zorlanan Yüz Binlerce Kişi İçin İnsani Yardım Çabaları Başarısız Oluyor

Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yaparak, kuzey Irak'ta Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin etnik temizliğinden kaçan yüz binlerce insana yardım sağlamak adına uluslararası toplumun somut bir insani yardım için derhal harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Sivillerin IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerde geniş çaplı bir şekilde yerinden edilmesine karşı uluslararası tepki şu ana kadar ne yazık ki yetersiz oldu. Hatta daha fazla duyurulmuş olan, IŞİD milisleri tarafından kuşatılmış Sincar Dağları'ndaki kasabalarda sıkışıp kalmış Ezidi topluluklarına sağlanan havadan atılan yardımlar bile oldukça yetersiz kaldı.

Kuzey Irak'tan bildiren Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Donatella Rovera, "Sincar Dağları'nda sıkışıp kalmış olanlar, şu anda dehşet verici koşullarda bulunan, çatışma ile yerinden edilmiş azınlık toplulukları üyesi yüz binlerce kişinin sadece çok küçük bir kısmı. IŞİD onların köy ve kasabalarını kontrol altında tuttuğu sürece bu insanlar evlerine dönemez. Şu anda yardıma ihtiyaçları var" diye konuştu.

Hala orada kalmış olan, dağdan kurtulan yüzlercesi ve birçoğu, Uluslararası Af Örgütü'ne kendilerine hiçbir yardımın ulaşmadığını söyledi. Birçoğu da son günlerde havadan atılan su şişelerinin çarpmanın etkisiyle kırıldığını anlattı.

IŞİD'in ilerlemesi panik yaratırken Irak kasaba ve şehirlerinden toplu göç yaşanıyor

Sincar Dağları'nın güneyinde bir kasaba olan Koço'da sıkışıp kalan biri yaşadıklarını Uluslararası Af Örgütü'ne şöyle anlattı: "Hiçbir şeyimiz yok, bize hiçbir şey gelmedi. Uzakta uçakların sesini duyuyoruz ama bize gelen ya da bir şey gönderen kimse yok. Buradan ayrılamıyoruz. Eğer ayrılırsak IŞİD bizi yakalar ve öldürür. Allah aşkına lütfen bize yardım edin."

Suriye sınırına yakın olan, dağın kuzey batı kısmında güvenli bir geçiş yolu açan Suriyeli Kürt savaşçıların yardımı ile birçoğu kaçmayı başardıktan sonra gelen yardım da geç kaldı.

Rovera, "Irak merkezi hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağışçı ülkeler ve uluslararası ajanslar, böylesi gaddar bir zalimlikle karşı karşıya gelip kaçmak zoruna kalan, her türlü geçmişten gelen erkek, kadın ve çocuğa insani yardım ve güvenli bir sığınak sağlamak için derhal somut adımlar atması gerek" dedi.

Sincar'da IŞİD saldırıları yüzünden yerinden edilen Iraklılar 'çaresiz' bir şekilde yardıma muhtaç

IŞİD aralarında Hıristiyanlar ve Ezidiler kadar Türkmen ve Şabak Şiilerin de olduğu kuzey Irak'taki azınlık topluluklarına yönelik sistematik bir saldırı başlatarak, Sünni olmayan nüfusu  kontrolündeki bölgelerden kaçırmayı amaçlıyor.

Rovera, "IŞİD belirsizliğe yer bırakmayan bir mesaj verdi - inancınızı değiştirin, burayı terk edin ya da ölün. Bu etnik temizliktir. Hayatta kalanlar erkek akrabalarının nasıl toplanıp infaz edildiğini, ailelerindeki kadınların ve çocukların nasıl kaçırıldığını anlattı. Hala IŞİD kontrolünde yaşayan, Irak'taki azınlıklardan birine mensup birkaç aile bana son dönemde İslam'ı dönmeye zorlandığını ve bölgeden ayrılamadıklarını anlattı" dedi.

ABD ve Irak güçlerinin hava saldırıları

Bu sırada ABD hava saldırıları IŞİD mevkilerini vuruyor ve ABD ile Irak güçlerinin IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarının artması beklenirken, IŞİD kontrolündeki bölgelerde yaşayan Sünni Müslümanlar güvenlikleri için endişe duyuyor.

Rovera, "Milyonlarca Sünni Müslüman IŞİD kontrolündeki bölgelerde yaşıyor - ve çoğu da tercihen değil. Birkaçı daha şimdiden bu bölgelerdeki Irak hava kuvvetlerinin saldırılarıyla öldürüldü. Daha geçen hafta Musul Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi, eşi ve dört küçük çocuğu böyle bir saldırıda öldürüldü. Ülke çapında benzer vakalar tekrar ediyor. Bölgede faaliyet gösteren tüm güçler her zaman askeri hedeflerle sivilleri ayırt etmeli; saldırılar sadece askeri hedeflere yönelik olabilir. Hedef ayrımı gözetmeyen saldırılan uluslararası hukuk uyarınca yasaktır" dedi.