Kürt Yetkililer Çatışmadan Kaçan Sivillerin Geçişine Engel Olmamalı
Uluslararası Af Örgütü, Irak'ın kuzeybatısındaki çatışmada bitap düşmüş binlerce Iraklı sivilin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından kontrol edilen, otonom Kürt bölgelerini Irak'ın geri kalanında ayıran kontrol noktalarında sıkışıp kaldığını dile getirdi.
Uluslararası Af Örgütü'nün Irak'taki araştırma ekibinin dün gece ve bugün görüştüğü ailelerin neredeyse hepsi, iki hafta önce Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) savaşçılarının Telafer'i ele geçirmesinin ardından kaçan Şii Türkmenler. O günden beri Irak-Suriye sınırının batısında bulunan Sincar bölgesine sığınmış durumdalar. Fakat IŞİD son dönemde sınır bölgesinin bazı yerlerinin kontrolünü ele geçirdiğinden beri orada kendilerini güvende hissetmiyorlar.
Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Danışmanı Donatella Rovera, "Binlerce korkmuş sivil evlerini ve hayatlarını geride bıraktı ama kendilerini sokaklarda sıkışıp kalmış buldular. Kürdistan bölgesel yetkililerinin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi bölgelerine transit geçmek ya da girmek için çatışmadan kaçan Iraklı sivillere izin verme yükümlülüğü bulunuyor" diye konuştu.
Şu anda IŞİD kontrolünde olan Musul ve doğduğu yer olan Telafer’den geçmemek için dolambaçlı yolları kullanarak neredeyse yedi saat yolculuk yaptıktan sonra Sincar’a gelen sekiz çocuk babası bir adam Uluslararası Af Örgütü’ne şunları anlattı: “Kürdistan’da kalmak istemiyoruz; sadece güneydeki Necef’e gitmek için Bağdat’ın güneyindeki yola ulaşmak için oradan geçmek istiyoruz.”
IŞİD kontrolündeki bölgelerden hükümet hava saldırısı korkusu ile büyük kalabalıklar halinde kaçan Sünni Müslümanlar da, Kürdistan Bölgesel Yönetimi bölgelerine girmekte git gide zorluk çekmeye başladı; denemekten vazgeçti ve korku içinde yaşadıkları evlerine döndü.
Tahmini bir milyon kişi Ocak 2014'ten bu yana Irak'ta yerinden edildi. Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 25 Haziran itibariyle Sincar bölgesinde 10.000 kişi ülke içinde yerinden edildi.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’