Küresel İklim Grevlerine katılmanız için 5 neden

Küresel İklim Grevleri 20-27 Eylül tarihleri arasında 177 ülkede 2,500’den fazla etkinlikle gerçekleştiriliyor. Uluslararası Af Örgütü Vicdan Elçisi Greta Thunberg ve diğer genç çevre aktivistleri her yaştan insanların iklim grevlerine katılması çağrısında bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü olarak biz de iklim grevlerine katılıyoruz. Sizin de iklim grevlerine katılmanız için 5 ana neden:

#1 Bu senin hakkın.
Genç ya da yetişkin olman hiç fark etmez, senin de barışçıl toplanma, sesini duyurma ve protesto hakkın var. Yüzleşmek zorunda kaldığımız iklim krizi düşünüldüğünde, herkes iklim grevlerine katılmak konusunda kendini özgür hissetmeli.

#3 Güvenli bir gelecek.
Bugünün gençleri iklim değişikliğinin neden olacağı, tehlikeli bir gelecekle karşılaşma riski altında. Milyonlarca insan iklim değişikliğinin korkutucu etkilerini görmeye başladı bile. Sahra Altı Afrika’da uzun süreli kuraklık, Güney Doğu Asya’da ve Karayipler’de yıkıcı tropik fırtınalar, Avrupa’da rekor derecede yükselmeye devam eden hava sıcaklığı. Bilim insanları iklim değişikliğinin, hükümetler acil olarak harekete geçmeden ve zararlı gaz emisyonlarının en kısa zamanda düşürülmesi yönünde çaba harcamadan önlenemeyeceğini söylüyor.

#3 İklim adaleti, insan haklarına ayrılamaz şekilde bağlı
İnsan hakları, iklim değişikliğiyle doğrudan bağlantılı çünkü iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri sadece çevremizi değil, bizlerin sağlığını ve esenliğini de doğrudan etkiliyor. İnsan varlığının tamamını tehlikeye atmanın yanı sıra iklim değişikliği bir çok temel insan hakkını tehlikeye atıyor; yaşam hakkı, sağlığa erişim hakkı, gıda hakkı, barınma hakkı, su hakkı... Halihazırda en çok risk altında kalan gruplar ise halihazırda marjinalize edilmiş ve yoksulluk çeken toplumlar. Eğer hükümetler anlamlı bir değişiklik yönünde ilerlemezse, iklim krizini çözmek daha da zorlaşacak.

#4 Politikacılar daha fazlasını yapmak için sorumlu tutulmalı
İklim değişikliğini azaltmaya yönelik olarak hükümetler tarafından henüz uygulanmaya başlanmamış öneriler, 2100 yılına gelindiğinde dünyanın endüstri öncesi döneme göre 3 derece daha sıcak olmasını engellemek konusunda tamamen yetersiz. Bizler bilim insanlarının önerdiği gibi politikacıları ülkelerin zararlı gaz emisyonlarını 2030 yılında kadar 2010 öncesi döneme düşürmeleri ve 2050 yılına kadar sıfıra indirilmeleri konusunda teşvik etmeliyiz.

#5 Değişim birlikte ses çıkardığımızda gerçekleşir
Greta Thunberg ve #FridaysForFuture hareketine katılan tüm gençlerin gösterdiği üzere, birliktelik bizlere güç veriyor. İnsanlar bir araya gelip insan hakları için harekete geçtiğinde her şey mümkün! Yaratıcılık ve kararlılıklarıyla dünyanın her yerinde genç nesiller, politikacılara ve ilgili otoritelere, iklim krizi karşısında harekete geçilmesi gerektiğini söylüyorlar

Şimdi senin de onlara katılma zamanın.
#20EylülİklimGrevi #SrikeForClimate