Küresel: COP28’de barışçıl toplanmalara izin verme taahhüdü BAE’nin özgürlüklerden yoksun olduğunu doğruluyor
BM İklim Değişikliği 28. Taraflar Konferansı (COP28) ev sahiplerinin ‘iklim aktivistlerinin barışçıl biçimde toplanmalarına ve seslerini duyurabilmelerine alan tanıma’ taahhüdü hakkında açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Heba Morayef şunları kaydetti:
“Bu kritik iklim toplantısının ev sahiplerinin, COP28 sırasında toplanma ve ifade özgürlüğünün belli biçimlerine izin verileceğini vurgulama ihtiyacı hissetmesi, Birleşik Arap Emirlikleri’nde insan hakları ortamının normalde ne kadar kısıtlayıcı olduğunun ve ülkenin ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarına getirdiği aşırı sert kısıtlamaların altını çiziyor.”
“BAE’de ifade, örgütlenme veya barışçıl toplanma yoluyla barışçıl muhalefet sert bir biçimde kısıtlanıyor veya suç sayılıyor, kamuya açık toplantılar hükümetin onayını gerektiriyor ve hükümeti eleştiren onlarca kişi cezaevinde tutuluyor. BAE bu iki haftalık toplantı için bir istisna yapmak yerine, bu kısıtlamaları ve insan haklarının önündeki diğer pek çok engeli kalıcı olarak kaldırmalı ve geçmişteki ihlalleri telafi etmelidir.”
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel DirektörüHeba Morayef
“BAE yetkililerinin nelere izin vereceği ve geleneksel olarak ev sahibi şehirdeki COP toplantısının ortasına denk gelen hafta sonunda yapıldığı gibi, katılımcılar tarafından kamuya açık bir protestoya izin verilip verilmeyeceği belirsiz.”
Mısır’daki zirvede yaşananlar ve şeffaflık ihtiyacı
“Geçen yıl Mısır’da toplanan son COP toplantısında protestolara tanınan alan son derece yetersizdi ve toplantıdan önce güvenlik güçleri protestocuları bastırdı ve gözaltına aldı.”
“Uluslararası Af Örgütü, 28. Taraflar Konferansı’nın tamamen kapsayıcı olması ve tüm paydaşların görüşlerini özgürce ifade etmesine izin vermesi gerektiği kanaatindedir. Bu, BAE vatandaşları ve uluslararası katılımcıların protesto düzenlemesine, şirketleri ve BAE hükümeti dahil yetkilileri eleştirmesine izin vermeyi de içermek zorundadır.”
“Ev sahibi ülkenin yasaları ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü kısıtladığı ve sivil toplumu bastırdığı sürece COP28 bir iklim felaketini önlemek için gerekli olan kararlı adımları gündeme getiremez.”
Heba Morayef“BAE ile BM arasında, COP28’in organizasyonu ve ev sahipliği hakkındaki yasal çerçeveyi oluşturan anlaşma derhal kamuya açıklanmalıdır. Aşırı sert ulusal yasaların BM kapsamı dışında geçerli olacak olması, iklim değişikliği, Taraflar Konferansı ya da BAE hükümetine ilişkin görüşlerini ifade etmek isteyen herkesin güvenliğiyle ilgili artıracak” diyen Morayef sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Ev sahibi ülkenin yasaları ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü kısıtladığı ve sivil toplumu bastırdığı sürece COP28 bir iklim felaketini önlemek için gerekli olan kararlı adımları gündeme getiremez.”
Arka Plan
BM İklim Değişikliği 28. Taraflar Konferansı 30 Kasım ile 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilecek. COP28 Başkanlığı ve BM organizatörleri 1 Ağustos’ta ev sahipliği anlaşması hakkında bir açıklama yayımladı. BAE insan hakları alanında vahim bir sicile sahip. BAE yetkilileri 60 sivil toplum üyesini toplu bir dava ile uzun süreli hapis cezasına mahkum ettiğinden bu yana 10 yıldan uzun süre geçti. Bu kişilerin 55’i infaz süresini doldurduğu halde hiçbiri serbest bırakılmadı.
Basın Açıklamaları
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir
- Türkiye: Osman Kavala haksız tutukluluğunun yedinci yıldönümünde, “gerçekten özgürlüğü teneffüs edebileceğime inanıyorum” diyor