Kırım: Rusya işgalinin önde gelen muhalifi iki yıl sürgün cezasına mahkum edildi

Uluslararası Af Örgütü, Rusya işgalinin önde gelen muhalifi ve Kırım Tatarlarının önderi İlmi Ümerov için verilen mahkumiyet kararının, yarımadadaki temel hak ve özgürlüklere yapılan yeni bir saldırı olduğunu ve derhal feshedilmesi gerektiğini söyledi. İlmi Ümerov, Kırım’daki bir “de facto” mahkeme tarafından bu sabah iki yıl sürgün cezasına mahkum edildi.

Geçen hafta, aynı mahkeme, Ukraynalı gazeteci Mykola Semena’ya iki buçuk yıl tecilli hapis cezası verdi. Ümerov ve Semena’nın her ikisi de Rusya’nın Kırım’ı işgal ve ilhak etmesine muhalefet etmeleri nedeniyle Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünü tehdit etmekle suçlandı.

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna Şubesi Direktörü Oksana Pokalchuk, konuya ilişkin şunları söyledi: “60 yaşında ve Parkinson hastası olan İlmi Ümerov’un cezalandırılması, “de facto” hükümetin Ümerov’a uzun zamandır uyguladığı zulmün yeni bir başka aşamasına işaret ediyor. Ümerov’a verilen hapis cezası, Kırım’da Rusya yetkililerine muhalif olanlara yönelik politik davalar, keyfi tutuklamalar ve tehditlerden oluşan bir dizi uygulamanın bir parçası. Bu karar, ifade özgürlüğünün açık bir ihlalidir.”

Bir aydan daha az bir süre içinde, Rusya’nın Kırım’ı ilhakına yüksek sesle muhalefet eden üç kişi fiili yetkililere şiddet içermeyen bir şekilde muhalefet etmeleri nedeniyle ceza mahkemelerine çıkarılarak haklarında mahkumiyet kararları verildi. 22 Eylül’de, Kırım’da ikamet eden Ukraynalı gazeteci Mykola Semena benzeri “ayrılıkçılık” iddialarıyla suçlandı ve suçlu bulundu. Bundan on bir gün önce -Kırım Tatarlarının yürütme-temsil organı- Mejlis’in başkan yardımcısı Ahtem Çiygöz göstermelik bir duruşma sonrası sekiz yıl sürgün cezasına mahkum edildi.

“Kırım’daki misillemeler, işgali eleştirecek kimse kalmayana dek devam edecek gibi görünüyor,” diyen Oksana Pokalchuk, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ahtem Çiygöz, Mykola Semena ve İlmi Ümerov’a verilen cezalar derhal bozulmalıdır. Çiygöz derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalı, cezalarının bir parçası olarak bu kişilerin her birine getirilen tüm sınırlamalar derhal kaldırılmalıdır.”

Arka Plan

Simferopol Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarının şu an yasaklı olan temsil organı Mejlis’in başkan yardımcısı İlmi Ümerov’u, (Rusya Ceza Hukuku’nun 280.1. Maddesi’ne göre) “halkı, Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünü ihlal etmeye teşvik etmek” ile suçlu buldu ve iki yıl sürgün cezasına mahkum etti.

Ön soruşturma esnasında İlmi Ümerov, zorla muayeneden geçmek üzere psikiyatrik bir kurumda üç hafta alıkonuldu. Açık bir cezalandırma şekli olarak Ümerov, ağır zihinsel sağlık problemi olan hastalarla beraber kapalı bir koğuşa yerleştirildi. Savunma ekibi Ümerov’un cezasını temyize götürme taahhüdünde bulundu. Ümerov, temyiz kararı açıklanana dek evinde kalacak.Yerel bir gazeteci olan Mykola Semena, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgal etmesi sonrasında Ukrayna yanlısı olmayı sürdüren Kırım’daki birkaç gazeteciden biri. Semena’yı nezaret altına alan Rusya güvenlik yetkilileri, son olarak Rusya güçlerini Kırım’ı terk etmeye çağıran bir makale yazdığı gerekçesiyle hakkında ceza davası da açtı. 22 Eylül’de, Simferopol’deki Bölge Mahkemesi, gazeteciyi kamusal yaşama katılmaktan üç yıl men eden iki buçuk yıl tecilli hapis cezasına mahkum etti.