Kenya'daki Üniversite Saldırısı Güvenlik İhmallerini Ortaya Çıkardı
Uluslararası Af Örgütü, dün sabah Kenya'daki bir üniversiteye yönelik gerçekleşen silahlı saldırıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Bu saldırı Garissa şehrinde ve ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelerde yaşayanların acil bir şekilde korunmaya ihtiyacı olduğunu göstermiştir" denildi.
Örgüt ayrıca failleri adalet önüne çıkarmak için yetkilileri hızlı, tarafsız ve etkin bir soruşturma yapmaya çağırdı.
Hükümet yasalar çerçevesinde hareket etmeli
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Doğu Afrika, Afrika Boynuzu ve Büyük Göller Bölgesi Direktörü Muthoni Wanyeki, "Garrissa ve ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelerde saldırı riski altında bulunan kişilerin korunmasını sağlamak için, Kenya Hükümeti'ni anayasa ve yasalar çerçevesi altında kararlı bir biçimde hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.
Kuzeyde yaşayan vatandaşların ve kamu görevlilerinin El-Şebab saldırılarına karşı korkularını defalarca dile getirdiklerini ifade eden Wanyeki, "Eğitim kurumlarının öğrenciler ve öğretmenler için güvenli yerler olması gerekiyordu" yorumunu yaptı ve bu kişilerin güvenliklerinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Moi Üniversitesi'ni oluşturan yüksek okullardan biri olan Garissa Üniversitesi Yüksek Okulu El-Şebab saldırılarıyla bilinen hassas bir bölgede, Kenya'nın kuzeyinde yer alıyor. Yerel ve uluslararası medyaya göre, dün sabah gerçekleştirilen saldırının sorumluluğunu silahlı grup El-Şebab üstlendi.
Uluslararası Af Örgütü, Kenya'da yaşayan tüm vatandaşların güvenliğini sağlamak hususunda Kenya Hükümeti'nin sorumluluğunu hatırlatarak, "Hükümet, gerçekleşebilecek bu saldırıları önlemek için yasalar çerçevesinde her şeyi yapmalıdır" açıklamasını yaptı.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Protestolar sırasında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvence altına alın
- Türkiye: Barışçıl protestoculara yönelik hukuk dışı ve gelişigüzel saldırılar sona ermeli ve genel protesto yasakları derhal kaldırılmalıdır
- Türkiye: İBB Başkanı’nın gözaltına alınması da dahil süregelen baskılarda büyük artış
- İran: Yetkililer, kadın hakları aktivistlerini keyfi tutuklama, kırbaçlama ve ölüm cezasıyla hedef alıyor
- Türkiye: Cumartesi Anneleri/İnsanları protestocularının beraat etmesiyle yaklaşık yedi yıldır süren eziyet sona erdi
- Türkiye: Cumartesi Anneleri/İnsanları protestocuları beraat ettirilmeli ve onlarca yıldır gerçekleştirdikleri haftalık toplanmalarının engelleme olmadan devam etmesine izin verilmeli
- Suriye: Kuzeybatı kıyı bölgesinde sivillerin korkunç şekilde öldürülmesi soruşturulmalı
- Türkiye: Yetkililer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde barışçıl protesto hakkını korumalı