Kenya yetkilileri mültecileri savaştan harap olmuş Somali'ye geri dönmeye zorluyor
Uluslararası Af Örgütü, Kenya'da bulunan ve dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab ile ilgili bugün bir rapor yayımladı. Raporda, "Kenya hükümet yetkilileri Dadaab'ın kapatılması için verilen tarihe daha iki hafta olmasına rağmen, mültecileri devam eden silahlı çatışmalarda yaralanma veya öldürülme riski altında oldukları Somali'ye kasten dönmeye zorluyor" denildi.
Kenya mayıs ayında, çoğunluğu Somalili mülteci olan 280 binden fazla kişiye ev sahipliği yapan kampın kapatılacağını duyurmuştu. O tarihten bu yana hükümet yetkilileri basına açıklamalar yaparak ve kampı ziyaret ederek, 30 Kasım 2016 olarak belirlenen kapatılma tarihinden önce kampı terk etmeleri için insanları tehdit etmişti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Doğu Afrika, Afrika Burnu ve Büyük Göller Direktör Vekili Michelle Kagari, "Mülteciler bıçak sırtı bir duruma yakalandı. Kenya yetkilileri kendilerine ay sonuna kadar çıkmaları gerektiğini, aksi takdirde hiçbir destek olmaksızın terk etmeye zorlanacaklarını söylüyor" dedi.
Kagari sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu eylemler, tüm mültecilerin geri dönüşlerinin gönüllülük esasına dayandırılması ve güvenlik ile haysiyet içinde uygulanmasına dair Kenya hükümetinin uluslararası topluma verdiği güvenceleri ihlal etmektedir."
Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları Ağustos ayında Dadaab kampını ziyaret etmiş, 56 mülteciyle bireysel olarak görüşmüş ve 35'ten daha fazla odak grubu tartışması gerçekleştirmişti.
Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan mültecilerin çoğunluğu, kampı sadece Kenya hükümet yetkililerinin tehditleri nedeniyle terk etmeyi düşündüklerini söylemişti.
Kenya hükümeti ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından temmuz ve ağustos ayında yapılan bir araştırmaya göre, mültecilerin sadece yüzde 25'i geri dönmeye niyetli. Ek olarak mülteciler, Kenya yetkilileri tarafından yapılan, şimdi geri dönülmediği takdirde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin sunacağı harcırahı kaybedeceklerine dair tehditlere vurgu yapıyor.
Öte yandan hali hazırda 1.1 milyondan fazla ülke içinde yerlerinden edilmiş insana sahip olan Somali de bu kadar büyük çaplı bir bir geri dönüşü kaldıracak gerekli kaynaklar eksikliği çekiyor.
Rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Basın Açıklamaları
- İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprağı: Netanyahu, Gallant ve El Masri kendilerine isnat edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan ötürü UCM’de adalet önüne çıkarılmalı
- Ukrayna: Rusya’nın savaş suçu kapsamına giren saldırılarında çocuklar öldürülmeye ve yaralanmaya devam ediyor
- ABD, İsrail’in insani yardımları engellemesine karşılık ABD yasalarını uygulamıyor
- Türkiye: “Etki ajanı” olarak bilinen yasa teklifinin geri çekilmesi sivil toplum için önemli bir kazanım
- Küresel: FIFA 2034 Dünya Kupası adaylık sürecini durdurmalı ve 2030 için güvenilir bir insan hakları stratejisi talep etmeli
- COP29: Liderler adil iklim finansmanı sağlamayı ve fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşmayı taahhüt etmeli
- Uluslararası Af Örgütü ABD Başkanlığına seçilen Trump’ın ikinci döneminde de insan haklarını savunacak
- Türkiye: ‘Etki ajanı’ yasası olarak bilinen yasa teklifi sivil topluma yönelik bir saldırıdır ve reddedilmelidir