Kenya: Tarihi karar Dadaab mülteci kampının kapatılmasını engelledi
Uluslararası Af Örgütü, Kenya hükümetinin Dadaab mülteci kampınının kapatılması yönündeki tek taraflı kararını engelleyen mahkeme hükmüyle ilgili bir açıklama yayımladı. Örgütün Doğu Afrika, Afrika Boynuzu ve Büyük Göller Bölge Direktörü Muthoni Wanyeki, açıklamasında şöyle konuştu:
"Bugün, insan hakları ihlalleri riski altında olabilecekleri Somali'ye zorla geri gönderilme tehlikesi altındaki çeyrek milyondan fazla mülteci için tarihi bir gün. Bu karar, Kenya'nın zarardan veya zulümden kaçarak güvenlik arayışında olan kişileri korunmasına yönelik anayasal ve uluslararası yasal yükümlülüğünü teyit ediyor."
Wanyeki sözlerine şöyle devam etti: "Dadaab mülteci kampının derhal kapatılmasının durdurulması, Kenya'daki mülteci haklarına saygı gösterilmesi ve korunması hususunda önemli bir ilk adımdır. Şimdi Kenya ve uluslararası toplum, mülteciler için yerel entegrasyon seçenekleri de dahil olmak üzere alternatif çözümler bulmak için harekete geçmelidir."
Arkaplan
Yargıç JM Mativo verdiği kararda hükümetin emirlerinin ayrımcı olduğunu ve toplu cezalandırma yaptıklarını söyledi. Ayrıca emirleri aşırı, keyfi ve oransız olarak nitelendirdi.
Yüksek Mahkeme'nin bu kararı, Kenya hükümetinin dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab'ı ve Mülteci İşleri Bakanlığı'nı kapatma kararının anayasallığına itiraz eden iki insan hakları örgütünün (Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu ve Uluslararası Af Örgütü tarafından desteklenen Kituo Cha Sheria) dilekçesine yanıt olarak geldi.
Kamp başlangıçta 30 Kasım 2016'da kapatılactı, ancak 'insani gerekçelerle nedeniyle altı aylık bir gecikme ilan etmişti.
Dadaab'ın kapanması, gidecek hiçbir yeri olmayan 260 binden fazla Somalili mülteciyi ortada bırakacaktı. Kasım 2016'da yayımladığı bir rapor için Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan pek çok kişi, Kenya hükümet yetkililerini "kendi istekleri dışında Somali'ye geri dönmeye zorlamakla" suçlamıştı.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’