Kanaat, Öğreten, Çelik ve diğerleri Davası
Redhack isimli grup tarafından sızdırılan Berat Albayrak'ın e-postalarını haberleştiren beş gazeteci 25 Aralık 2016 günü gözaltına alındılar. 24 günlük gözaltı sürecinin ardından Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat tutuklandı. Çelik 280 gün, Öğreten ve Kanaat 324 gün cezaevinde tutuldular. Gözaltından altı ay sonra düzenlenen iddianamede gazeteciler, "terör örgütü üyeliği", "terör örgütü propagandası", "bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme", "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ile suçlandılar.
Arka Plan Bilgisi
Gazete çalışanları Mahir Kanaat, Tunca Öğreten, Ömer Çelik, Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medyada paylaşılan e-maillerinin haber yapılmasının ardından 25 Aralık’ta sabaha karşı gözaltına alındılar.
24 günlük gözaltı sürecinin ardından, 17 Ocak tarihinde Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik tutuklanırken, Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Tutuklamaya sevk kararından yaklaşık 5 ay sonra, 6 sanık hakkında toplam 9 sayfalık bir iddianame hazırlandı.
İddianamede:
- Mahir Kanaat “terör örgütüne üyelik” ile
- Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu ve Ömer Çelik “terör örgütü propagandası” ile
- Tunca Öğreten ise “terör örgütüne üye olmamakla beraber adına suç işlemek” ile suçlanıyor.
+++++
Background Information
Journalists and newspaper employees Mahir Kanaat, Tunca Öğreten, Ömer Çelik, Derya Okatan, Eray Sargın and Metin Yoksu were detained on 25 December at the dawn, having reported Minister of Energy and Natural Resources Berat Albayrak‘s e-mails that are leaked on social media.
After 24 days under detention, on 17 January Mahir Kanaat, Tunca Öğreten and Ömer Çelik were arrested and Derya Okatan, Eray Sargın and Metin Yoksu were released under judiciary control.
An indictment that is nine pages long was filed for six suspects, five months after the arrest warrant. In the indictment;
- Mahir Kanaat is accused of “being a member of a terrorist organization”
- Derya Okatan Eray Sargın, Metin Yoksu and Ömer Çelik are accused of “making terrorist propaganda”
- Tunca Öğreten is accused of “commiting an offence on behalf of a terrorist organization without being a member of that group“
1. Duruşma
Davanın ilk duruşması, 24 Ekim 2017 tarihinde İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada, 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik tahliye edildi.
Gazete çalışanları Mahir Kanaat ile Tunca Öğreten’in ise tutukluluğunun devamına karar verildi.
Bir sonraki duruşma tarihi 6 Aralık 2017 olarak belirlendi.
+++++
1st Hearing
The first hearing of the case was held on 24 October 2017 in Istanbul 29th Assize Court.
At the hearing, Ömer Çelik, news director of Dicle News Agency (DİHA) that was closed down by the Executive Order number 675, was released.
With its interim decision, the Court has ruled contuination of detention of newspaper employees Mahir Kanaat and Tunca Öğreten.
The trial has been adjourned until 6 December 2017.
2. Duruşma
Kanaat, Öğreten ve diğerleri Davası - İkinci Duruşma
Davanın ikinci duruşması, 6 Aralık 2017 tarihinde İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada, tutuklu sanıklar Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir imza adli kontrol şartları uygulanarak tahliye kararı verildi. Tutuksuz sanıklar Derya Okatan, Ömer Çelik, Eray Sargın ve Metin Yoksu hakkındaki adli kontrol kararları ise kaldırılmadı.
Davanın üçüncü duruşmasının 20 Mart 2018 tarihinde görülmesi kararlaştırıldı.
+++++
Kanaat, Öğreten, Çelik and others Case – Second Hearing
The second hearing of the case was held on 6 December 2017 at Istanbul 29th Heavy Penal Court.
Mahir Kanaat and Tunca Öğreten were released from prison with judicial control orders (travel ban and weekly signature) Judicial order decision for Derya Okatan, Ömer Çelik, Eray Sargın and Metin Yoksu has not lifted.
Third hearing of the case was scheduled to 20 March 2018.
3. Duruşma
Üçüncü Duruşma
Davanın üçüncü duruşması 20 Mart 2018 tarihinde görüldü.
Duruşmaya Derya Okatan, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat ile avukatları katıldı. Avukatlar, müvekkillerinin el konulan dijital materyallerinin iade edilmesini, haklarındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını ve duruşmadan bağışık tutuklanmalarını talep etti.
Mahkeme de ara kararında, (imza atma) adli kontrol uygulamasının kaldırılmasına, sanıkların 6’sı hakkında verilen yurtdışı çıkış yasağının devamına ve diğer taleplerin reddine hükmetti.
Bir sonraki duruşma 13 Eylül 2018 tarihinde görülecek.
3rd Hearing
Third hearing of the trial was held on 20 March 2018.
Derya Okatan, Tunca Öğreten and Mahir Kanaat and their lawyers were present at the hearing. Lawyers demanded their clients‘ digital materials back, and judicial control over their clients to be repealed.
Court ruled in its interim decision, that judicial control by register to the police station to be repealed, 6 other suspects‘ ban on leaving the country to be continued, and other demands to be rejected.
4. Duruşma
Davanın beşinci duruşması 13 Eylül 2018 günü görüldü.
Mahkeme, bir önceki duruşmada bilirkişi incelemesinin, bazı dijital materyallerin eksik olması nedeniyle tamamlanamadığı, iki duruşma arasında da bu eksikliklerin giderilemediğini hatırlattı. Bunun dışında dosyada herhangi bir değişikliğin mevcut olmadığı görüldü.
Savcı ara mütalaasında; kaçma şüphesi ve suçun mahiyeti gerekçesiyle, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamını talep etti.
Sanıklar ve müdafiileri ise yaklaşık olarak iki seneyi bulan yargılama boyunca, adli kontrol tedbirlerinin devam etmesinin bir cezalandırmaya dönüştüğünü, bu yönüyle de ölçüsüz olduğunu ve seyahat hakkının ihlal edildiğini belirterek, tedbirlerin kaldırılması taleplerini yinelediler.
Yine iki seneyi bulan yargılama boyunca, soruşturma aşamasında el konulan sanıklara ait dijital materyallerin iade edilmesi sanıklar ve müdafiileri tarafından talep edildi.
Mahkeme, ara kararında; tüm sanıklar yönünden adli kontrol tedbirinin devamına, sanıkların duruşmalardan vareste tutulma taleplerinin ve dijital materyallerin iadesi talebinin reddine karar verdi. Davaya katılmayan gazeteciler Ömer Çelik ve Metin Yoksu hakkında ise Mahkeme, bir sonraki duruşma için zorla getirme kararı çıkartılmasına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 8 Ocak 2019 günü saat 09:30'da görülecek.
12. Duruşma
Gazeteci ve basın çalışanı altı medya mensubunun İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “terör örgütüne üyelik”, “terör örgütü propagandası”, “terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek”, “bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 13. duruşması 9 Temmuz 2021 saat 10.00’da görüldü.
İzleyiciler
Duruşmayı P24, Press In Arrest ve Mezopotamya Haber Ajansı izledi.
Yargılama
Gazeteci Tunca Öğreten ve avukatı Tuba Torun ile yargılanan diğer hak sahiplerinin avukatları Sercan Korkmaz, Ezgi Önalan ve Av. Ali Deniz Ceylan’ın yetkilendirmesiyle Av. Dilara Alpan duruşmada hazır bulundular.
Dosyanın esasa ilişkin mütalaasını sunması için savcıya verilmiş olduğu tutanaklara geçirildi. Savcının soruşturmanın genişletilmesi talebini duruşmadan bir gün önce mahkemeye sunduğu görüldü. Dilekçenin birer örneği hazır bulunanlara elden verildi.
Soruşturmanın Genişletilmesi Talebi: Basın mensuplarının dosyası, RedHack soruşturması kapsamında genişlesin
Savcının mahkemeye sunduğu talepte, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, söz konusu e-posta hesabını ele geçiren “RedHack” grubuyla ilgili ayrıca yürütülen soruşturma bilgilerinin 21 Ekim 2017 tarihinde istendiği ancak söz konusu soruşturma dosyasının “dosyada gizlilik kararı bulunması” nedeniyle gönderilemediği ifade edildi.
Savcılık, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden müzekkere yazılarak, “RedHack” grubuna yönelik “bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlamasına ilişkin soruşturmanın akıbetini, kamu davası açılıp açılmadığının sorulmasını; bir dava açılmışsa, dava konusu iddianamenin bir örneğinin gönderilmesini talep etti.
Savcılık, “RedHack” grubuna yönelik soruşturmada “e-posta hesabının ele geçirilmesine ilişkin" mevcut davada yargılanan hak sahipleri hakkında "başkaca bir tespit yapılmış ise" bu husustaki belgelerin örneklerinin de İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama dosyasına gönderilmesini talep etti.
Savcı ayrıca, yargılanan hak sahipleri hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin devamını talep etti.
Savunmanın Beyanları
Yargılanan gazeteci Tunca Öğreten, söyleyecek bir şeyi olmadığını belirtti. Avukatı Av. Tuba Torun; savcının sunduğu soruşturmanın genişletilmesi talebinin yargılamaya bir katkısı olmayacağını ileri savundu. “Dosyanın sürüncemede kalmaması açısından” mütalaasını sunması için savcıya tevdi edilmesini talep etti.
Av. Torun, Aktif olarak gazetecilikle meşgul olan müvekkili Tunca Öğreten hakkında hala uygulanmakta olan yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin, müvekkilini olumsuz etkilediğinden hareketle, yasağın kaldırılması talep etti. Diğer avukatlar da Torun’un taleplerini tekrarladırlar.
Karar
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi; (1) yurt dışına çıkış yasağının devamına, (2) savcılığın soruşturmanın genişletilmesi talebinin kabulüne, (3) savcılığın talebi yerine geldikten sonra dosyanın mütalaa için savcılığa tevdi edilmesine ve mütalaanın bir sonraki celseden dosyaya sunulması halinde yargılanan hak sahipleri ve avukatlarına tebliğine karar verdi.
Mahkeme, duruşmanın “araya adli tatil girmesi, defter yoğunluğu da dikkate alınarak” 9 Aralık 2021 saat 9.30’a ertelenmesine karar verdi.
13. Duruşma
Gazeteci ve basın çalışanı altı medya mensubunun İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “terör örgütüne üyelik”, “terör örgütü propagandası”, “terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek”, “bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 13. duruşması 9 Aralık 2021’de görüldü.
İzleyiciler
Duruşmayı Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Expression Interrupted izledi.
Yargılama
Duruşmada Berat Albayrak’ın avukatı, dört savunma avukatı ve yargılanan gazeteci Tunca Öğreten hazır bulundu.
Celse arasında sunulan mütalaanın duruşmadan iki gün önce paylaşıldığı zapta geçirildi.
Berat Albayrak’ın avukatı, mütalaaya cezalandırma yönünden katıldığını ifade etti.
Söz verilen yargılanan gazeteci Tunca Öğreten şöyle konuştu:
“Mütalaayı yeni gördük. Dosyada 24 günlük bir gözaltı bir yıllık cezaevi var. Gerekçe terör örgütü üyesi olmamdı. Dört yıl sonra olmadığımın anlaşılması beni mutlu etti. Savcının mütalaasında, cezalandırılmamı istediği maddelerde de herhangi suçumun olmadığını belirtmek isterim.
‘Veriyi ele geçirme ve yayma’ suçlaması var. Bir gazeteci olarak ele geçirmiş olsaydım bir tek ben yargılanıyor olurdum. Haber atlatırdım.
Bilgileri yayma açısından, Bakan’ın verileri Wikileaks’te yayınlandı. 7 milyar insanın kullanımına açık. Yayma yükünün bana yıkılmasını kabul etmiyorum. Ele geçirenler nasıl ele geçirdiklerini anlattılar. Beraatımı istiyorum.”
Savunma avukatları mütalaanın kendilerine yeni tebliğ edildiğini belirterek, savunma yapmak üzere ek süre talep ettiler.
Av. Tuba Torun, kişisel verileri yayma suçu bakımından müvekkilinin zaten daha evvel Wikileaks’te yayımlanan bilgiler ve RedHack’ in beyanları üzerinden, yapılan haberleri derleyerek yeni bir haber yaptığını ifade etti. Yapılanın bir haber değil aslında bir derleme olduğunu söyledi.
“Savcı üç gerekçe belirtiyor. Müvekkilin Whatsapp konuşmaları. Bu konuşma haberi yapmasının üzerinden iki ay geçtikten sonra yapılan bir konuşma. Konuşmada Diken’deki derleme haberden bahsediliyor.
Maillerin yayımlanmış olduğu Wikileaks linkini atmıştır. Mailleri elde edip yaymak gibi bir eylem yok. Mailleri yalnızca incelemek amacıyla indiriyor bilgisayarına. Uzman görüşü var. Yapılan incelemede müvekkilin haberden önce bu verileri kullandığına ve yaydığına ilişkin bir bilgi yok. Müvekkil bu mailleri inceliyor ve derleme bir haber yapıyor. Beraat talep ediyoruz.”
Torun ayrıca, müvekkilin haberiyle ilgili ‘erişimin engellenmesi’ uygulamasının kaldırıldığını fark ettiklerini belirterek sordu, “Eğer bir suçsa bu yasak niçin kaldırılmıştır?”
Avukat Özcan Kılıç, iddianamede RedHack diye bir illegal örgütten bahsedildiğini, bu kapsamda ise ısrarla yargılanan kişilerin bulunmadığının söylendiğini ifade etti, “Burada gizlenen bir husus var herhalde. Bu aşamaya kadar asıl dosyanın gelmemesi muamma.”
Av. Kılıç, Berat Albayrak’ın an itibariyle bakan olmamasına rağmen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın dosyada hala müdahil olarak göründüğünü ifade etti. Mahkemeye bu şekilde baskı yapıldığını ifade eden Kılıç, bu durumun düzeltilmesini talep etti.
Hakim “Mahkemeye baskı olmaz. Beyanınız zapta geçti” dedi.
Duruşmaya verilen beş dakikalık müzakere arasının ardından karar açıklandı.
Karar
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi savunmaya, mütalaaya karşı savunma hazırlayabilmesi için ek süre verilmesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 31 Aralık 2021 saat 10.45’te görülecek.
Mahkeme:
Duruşma sayısı: 6