Japonya: Benzeri görülmeyen infazlar sürdürülerek Aum tarikatının altı üyesi daha asıldı
Aum Şinrikyo (Aum) tarikatının altı üyesinin daha Perşembe günü infaz edilmesi sonrasında Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) bir açıklama yayımlayarak, Japonya’nın son zamanlarda daha fazla sayıda insanı infaz etmesinin ülkeyi daha güvenli bir hale getirmeyeceğini ve bir dizi korkunç suç işleyen bir tarikatın insanları neden etkilediğini açıklayamayacağını söyledi.
Temmuz ayında 13 kişi, 1995 yılında Tokyo metrosunda gerçekleştirilen sarin gazı saldırısına katıldıkları ve diğer yasadışı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle infaz edildi. Saldırıda 13 kişi öldürülmüş, binlerce kişi de yaralanmıştı. En son 2008’de bir yıl içinde 10’dan fazla kişiyi infaz eden Japonya’nın aynı ayda iki kez toplu infaz gerçekleştirmesi oldukça az rastlanan bir durum.
UAÖ Doğu Asya Araştırmacısı Hiroka Shoji konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yalnızca birkaç hafta içinde 13 kişinin öldürüldüğü bu benzersiz infazlar serisi, Japonya toplumunun güvenliğini hiçbir şekilde artırmıyor. Asarak cezalandırmak, insanların tehlikeli fikirlere sahip karizmatik bir tarikat liderinden neden etkilendiğini açıklamakta yetersiz kalıyor” dedi. Shoji, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cezalandırmak için can almak kesinlikle bir çözüm değil. Japonya yetkililerinin tüm infazları derhal ertelemesinin ve ölüm cezasının nihayet kaldırılması yönünde bir ilk adım olarak bu cezaya ilişkin anlamlı bir tartışmayı teşvik etmesinin tam zamanıdır.”
Perşembe sabah saatlerinde asılarak öldürülen altı kişinin isimleri şöyle: Satoru Hashimoto, Yasuo Koike (Hayashi), Kenichi Hirose, Kazuaki Okazaki (Miyamae), Toru Toyota, Masato Yokoyama. Asılan dört kişinin yeniden yargılanma talepleri henüz sonuçlanmamıştı.
Uluslararası Af Örgütü, suçun niteliği, failin özellikleri ya da devletin infazı gerçekleştirmek için kullandığı yöntem her ne olursa olsun istisnasız tüm davalarda ölüm cezasına karşı çıkıyor ve 40 yıldan uzun bir süredir ölüm cezasının kaldırılması için mücadele ediyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’