İtalya’da bu hafta ikincisi yaşanan deniz kazasında 100’den fazla göçmen öldü
İtalya kıyısında Perşembe sabahı aralarında çocukların da olduğu 100’den fazla kişinin ölmesi üzerine açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, İtalyan yetkilileri ve Avrupa Birliği’nin (AB) kıyılarında devriye gezme çabalarını iki katına çıkarmaları ve daha fazla trajik bir şekilde can kaybı yaşanmaması için göçmenlere yardım sağlaması gerektiğini dile getirdi.
Libya’dan olduğu öne sürülen ve alev alıp İtalya’nın Lampedusa adasında batan bot, ağırlıklı olarak Eritre ve Somali’den olmak üzere 500’den fazla göçmeni taşıyordu. 120 kadar kişi kurtarılırken 100 kadar ceset kıyıya getirildi. Birçok kişi ise hala kayıp.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Jezerca Tigani, “Küçük Lampedusa adasının etrafındaki sular yine trajik bir şekilde göçmenler için mezarlık oldu. Binlerce insan daha iyi bir hayat ya da koruma arayışı içinde Akdeniz’i aşmaya çalıştıkça bu korkunç olaylar tekerrür ediyor. İtalyan yetkililerinin ve AB’nin, sınırlarını kapatma olanaklarına odaklanmak yerine arama-kurtarma kapasitesini geliştirme ve Akdeniz’de işbirliği yapmasının tam zamanı. Gelecekte daha fazla can kaybı yaşanmasını engellemek için daha fazlası yapılmalı” diye konuştu.
Kazadan kurtulanlar, yaşananları korkunç olarak niteledi – cesetler suyun üzerinde yüzerken balıkçı tekneleri telaş içinde hayatta kalanları kurtarmaya çalışıyordu.
Bugün bot batmasının hemen ardından 460 göçmeni taşıyan başka bir bot Lampedusa’ya ulaştı. O botta olanlar adanın göçmenler için olan şu anda 700 kadar kişiye ev sahipliği yapan merkezinde barınıyor.
Bu kaza, bu hafta İtalya kıyılarında yaşanan ikinci deniz kazası.
30 Eylül’de, onları Sicilya’daki Ragusa’ya taşıyan botun karaya oturması sonucu çoğu Eritreli 13 göçmen boğulmuştu. Batan bottaki kaçakçıların (scafisti) göçmenleri kamçılayarak ve bıçakla tehdit ederek bottan ölüme atlamaya zorladığı iddia ediliyor.
Haberler
- Türkiye’deki Yüzlerce Eritreli Zorla Geri Gönderilme Riski Altında
- 22. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Eylem Gözlem Raporu
- Hoşgeldin Onur Ayı: Fobilere Karşı Uçurtmalar Havaya
- “Deprem Ne Kadar Sürer?”: Uluslararası Af Örgütü’nden Şubat Depremlerinin yıldönümünde sergi ve söyleşi
- İran: Güvenlik güçleri “Kadın, Yaşam, Özgürlük” protestolarını cezasızlıkla bastırmak için tecavüz ve diğer türde cinsel şiddete başvurdu
- Rusya: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak
- Birleşik Krallık: Polis hafta sonu planlanan Gazze’de ateşkes yürüyüşünün yasaklanması yönündeki siyasi baskılara boyun eğmemeli
- Türkiye: Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı ‘gecikmiş bir karar’