• Basın Açıklamaları

İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprakları: İsrail’in Han el-Ahmer Bedevi köyünün yıkımını derhal durdurmalı!

Filistin köyü Han el-Ahmer’deki hızla değişen durumu sahada izlemeyi sürdüren Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) bir açıklama yayımlayarak, İsrail’in Filistinli Bedevileri evlerinden zorla tahliye etmesi ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları’na İsrailli sivilleri yerleştirmesinin, IV. Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini ve savaş suçu oluşturduğunu söyledi.

Bu sabah İsrail güvenlik güçleri, okullar, ekilebilir arazi, bir cami ve Han el-Ahmer’de yaşayan ailelerin evleri de dahil olmak üzere tüm köyü yıkıma hazırlamak için köy halkının etrafındaki bölgeleri kapattı.

UAÖ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Magdalena Mughrabi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Han

el-Ahmer’de yıkımın uygulanması yalnızca zalim bir uygulama değil. Aynı zamanda zorla yerinden etme kapsamına girebilir ki bu da bir savaş suçudur. İsrail’in kendisi için standart olarak belirlediği ve diğer uluslardan da standart olarak belirlemelerini talep ettiği IV. Cenevre Sözleşmesi’nin ağır biçimde ihlal eden İsrail’den hesap sorulmalıdır. Uluslararası toplum, Cenevre Sözleşmelerine saygı gösterilmesini sağlamakla da yükümlüdür. Han el-Ahmer’in yıkımı durdurulmalıdır” dedi. Mughrabi, sözlerini şöyle sürdürdü:

İsrail güçleri, Han el-Ahmer’i kapalı askeri bölge ilan eden ve köye tüm girişleri kapattı, üstelik araçlarını köyün civarında durdurmaya veya park etmeye çalışan kişilere ceza kesti. Protestoculara yönelik şiddetli saldırılar yapıldığı ve buldozerlerin geçişini sağlamak için yolların boşaltıldığına dair haberler aldık. Yerel ve uluslararası aktivistler, güvenlik güçleri tarafından yaralandı ve tutuklandı; bazıları ise kısa süreliğine gözaltında tutuldu. Çok sayıda erkek, kadın ve çocuk, işgal güçlerinin tarafından zorla yerinden ederek evlerini yıkmasının oluşturduğu travmaya maruz kaldı.”

Han el-Ahmer’de Jahalin Bedevi topluluğuna mensup 180 kişi yaşıyor. Çok sayıda hukuka aykırı İsrail yerleşimi, Kudüs’ün doğusunda yer alan köyü çevreliyor. Köyün yıkılması, büyük yerleşim bloklarının daha da genişletilmesi ve birbirine bağlanmasını mümkün kılarak, Doğu Kudüs’ün tamamının hukuka aykırı İsrail yerleşimleriyle çevrelenmesine ve Filistinlilerin şehre erişiminin daha da sınırlandırılmasına yol açacak.

Tekerlek okul da yıkılacak

24 Mayıs’ta İsrail Yüksek Mahkemesi, otomobil lastikleriyle inşa edilen ve beş farklı Bedevi topluluğuna mensup 170 civarında öğrenciye eğitim veren ”Tekerlek Okul” da dahil olmak üzere Han el-Ahmer köyünün tamamen yıkılmasına karar verdi.

İsrail güçleri, 4 Temmuz günü sabahın erken saatlerinde Han el-Ahmer’in yanındaki Ebu el-Nevvar köyüne baskın düzenleyerek Filistinlilere ait 10 evi ve besi hayvanlarının barındırıldığı yapıları yıktı.

Uluslararası Af Örgütü temsilcileri, Doğu Kudüs’teki durumu izlemeye devam ediyor.