İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprakları: Ahed Tamimi’nin serbest bırakılması buruk bir sevinç yarattı

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Ahed Tamimi’nin serbest bırakılmasının memnuniyet verici bir haber olduğunu, ancak İsrail’in Filistinli çocuklara yönelik insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü söyledi. Filistinli genç aktivist Ahed, ağır silahlı ve koruyucu donanıma sahip iki İsrail askerine tokat attığı ve askerleri tekmeleyerek ittiği gerekçesiyle İsrail ordusu tarafından cezaevine konmuştu.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Ahed Tamimi’nin serbest bırakılmasının memnuniyet verici bir haber olduğunu, ancak İsrail’in Filistinli çocuklara yönelik insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü söyledi. Filistinli genç aktivist Ahed, ağır silahlı ve koruyucu donanıma sahip iki İsrail askerine tokat attığı ve askerleri tekmeleyerek ittiği gerekçesiyle İsrail ordusu tarafından cezaevine konmuştu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer askeri mahkemesinin verdiği haksız kararla 8 ay hapis cezasına mahkum edilen 17 yaşındaki Ahed, cezasının dolmasına 21 gün kala 29 Temmuz Pazar günü serbest bırakıldı.

UAÖ Kudüs Ofisi Direktörü Saleh Higazi yaptığı açıklamada, “Bu haber Ahed Tamimi’nin sevdiklerini çok rahatlattı ancak Ahed’in adil olmayan bir şekilde cezaevinde bunca zaman tutulması ve daha birçok Filistinli çocuğun hayatının hala İsrail cezaevlerinde çürüyor olması, yaşanan sevinci buruk kılıyor. Üstelik cezaevlerindeki Filistinli çocukların birçoğu yasada tanımlanmış bir suç işlemedi” dedi.

“Ahed Tamimi’nin serbest bırakılması, İsrail ordusunun Filistinli çocukları kapatmak için ayrımcı politikalara başvurduğuna ilişkin bildik ve süregelen hikayeyi örtbas etmemeli. Ahed’in adil olmayan bir şekilde cezaevinde tutulması, İsrail’in işgale ve hukuka aykırı yerleşimlere meydan okuyanları cezalandırmak için, meydan okuyanların yaşlarına bakmaksızın, askeri mahkemeleri keyfi olarak kullandığını hatırlatıyor” diyen Higazi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzlerce Filistinli çocuk hala İsrail’in cezaevi sisteminin sert koşulları ve ihlallerine maruz kalıyor. İsrail cezaevleri, çocuk adalet sistemi ilkelerini ve mahkumlara muamele standartlarını hiçe sayıyor.”

Ahed Tamimi, 15 Aralık 2017 tarihinde Nebi Salih’teki köyünde iki İsrail askerine tokat attığını ve askerleri tekmeleyerek ittiğini gösteren video görüntülerinin Facebook’ta yaygınlaşması üzerine ağır cezayı gerektiren müessir fiil, İsrail askerlerini kışkırtmak ve görevlerini yapmaktan alıkoymakla suçlandı ve yargılama sonucu mahkum edildi.

Önde gelen bir aktivist olan annesi Neriman’ın, Ahed’in İsrailli askerlerle tartıştığını gösteren video görüntülerini internet ortamında paylaşması üzerine Ahed 19 Aralık’ta gözaltına alınmıştı. Benzer suçlardan sekiz ay hapis cezasına mahkum edilen Neriman Tamimi de 29 Temmuz Pazar günü serbest bırakıldı.

Ahed Tamimi’nin babası Bassam Tamimi, UAÖ’ye, Ahed ve Neriman’ın eve dönmesi nedeniyle ailenin sevinçli olduğunu, ama buna rağmen Mayıs ayında tutuklanan oğlu Waed için endişelendiğini söyledi. 22 yaşındaki Waed, işgal karşıtı aktivizmi nedeniyle suçlamalarla karşı karşıya kaldığından beri Ofer askeri cezaevinde tutuluyor.

“Askeri mahkemenin hakkında yürüttüğü kovuşturma süresi boyunca gözaltında tutulan oğlum hala bir İsrail cezaevinde. Bu durum, bizim var oluşumuzun işgalin varlığıyla çelişmesi nedeniyle İsrail’in bizi devamlı olarak cezalandırmak istediğini hatırlatıyor. Uluslararası toplumun üyelerine, halkımıza yönelik sahip oldukları yükümlülükleri yerine getirmesi ve sonu gelmeyen bu adaletsizliğe son verecek ciddi adımlar atması çağrısında bulunuyorum” diyen Bassam Tamimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün, rahatlama günüdür. Zalim askeri işgal hayatımızdan çıktığında bu rahatlama mutluluğa dönüşecektir..”

Neriman Tamimi’nin kaydettiği video, aileye ait etrafı duvarlarla çevirili ön bahçe duvarının eşiğinde duran ve saldırı tüfekleri taşıyan askerlerin Ahed Tamimi’nin tokat ve tekmelerinden kolaylıkla uzaklaşabildiğini gösteriyor.

“Ahed Tamimi serbest bırakıldı, fakat bu, Ahed’in silahlı ve ağır donanımla korunan askerlere yönelik tehdit oluşturduğu gibi gülünç bir iddia nedeniyle verilen haksız bir cezayı çektikten sonra gerçekleşti” diyen Saleh Higazi, şöyle devam etti:

“Gerçek şu ki Ahed, işgal güçlerinin süregelen şiddetli baskılarına meydan okuma cesareti gösterenlere gözdağı vermek isteyen İsrail yetkililerinin bu yönde sergilediği bir girişimle cezaevine konmuştu.”

Yaklaşık 350 çocuk hala cezaevinde

İsrail ordusu her yıl yüzlerce Filistinli çocuğu, çoğunlukla gece baskınlarıyla tutuklamalarda göz bağlama, tehditler, avukat veya ailelerinin bulunmadığı sert sorgulamalar, hücre cezası ve bazı durumlarda bedensel şiddet de dahil olmak üzere sistematik olarak kötü muameleye maruz bırakıyor. Daha sonra da bu çocukları askeri mahkemelerin çocuklarla ilgili bölümünde yargılıyor. 

Askeri mahkemeler, Filistinlileri askeri emirleri ihlal ettikleri gerekçesiyle yargılıyor. Mahkemelerin birçoğu barışçıl siyasal açıklamalar yapmak veya herhangi bir İsrail askeri komutanından önceden izin almaksızın gösteri düzenlemek ve gösterilere katılmak gibi barışçıl faaliyetleri suç haline getiriyor.

İnsan hakları çalışmaları yürüten yerel örgütlerin bildirdiğine göre şu an 350 civarında Filistinli çocuk İsrail cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde tutuluyor.

Saleh Higazi, konu hakkındaki açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Ahed’in özgürlüğü uzun zamandır beklenen olumlu bir adım. Bu olumlu adımın devamı gelmeli, İsrail askeri mahkemeleri tarafından hukuka aykırı bir biçimde cezaevinde tutulan diğer çocuklar da serbest bırakılmalıdır.”

Arka Plan

Ahed, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı Nebi Salih’te düzenlenen gösteriler sırasında İsrail askerlerine karşı koydu. Bu olay, Ahed’in 15 yaşındaki kuzeni Muhamed Tamimi’nin bir İsrail askeri tarafından yakın mesafeden plastik mermiyle başından vurularak ağır yaralandığı gün meydana geldi.

İşgal altındaki Batı Şeria’da, Ramallah’ın kuzeybatısında bulunan Nebi Salih’te, 2009’dan beri İsrail’in işgaline, toprağını çalmasına ve topluluğu kendi su kaynağından mahrum bırakmasına karşı her cuma gösteriler düzenleniyor.

gösterilere ve göstericileri izleyenlere karşı devamlı olarak aşırı güç kullanan İsrail ordusu, birçok vakada özel mülke kasti olarak zarar verdi. 2009’dan beri Nebi Salih’te yaşayan üç kişi İsrail askerlerince öldürüldü, yüzlerce kişi ise gerçek mermiler, plastik kaplı metal mermiler ve biber gazı nedeniyle yaralandı.