İsrail/İşgal Altındaki Filistin Toprakları: 500 Filistinli zorla tahliye ve mekânsal ayrıştırma riski altında
Uluslararası Af Örgütü bugün yayımladığı açıklamada, İsrail’de bir mahkemenin Necef bölgesinde 500 Filistinli Bedevi’nin zorla tahliyesine yeşil ışık yaktığını ve kararın İsrail’in Filistinli vatandaşlarının apartheid sisteminde maruz kaldığı derin ayrımcılığın altını çizdiğini belirtti.
Beerşeba Sulh Ceza Mahkemesi 27 Temmuz’daki kararında, Ras Cerabah köyü sakinlerinin Mart 2024’e kadar evlerini boşaltması ve ailelerinin on yıllardır yaşadığı toprakları terk etmesi gerektiğine hükmetti. Aynı zamanda mahkeme masraflarını karşılamak üzere 117 bin İsrail Şekeli (yaklaşık 855 bin TL) ceza ödemelerine karar verildi.
Zorla tahliyeler, İsrail yetkililerinin ağırlıklı olarak Yahudi İsraillilerin yaşadığı Dimona şehrinde yeni bir mahalle kurma planlarının parçası. Ras Cerabah sakinleri ise yakınlardaki yoksullaştırılmış ve mekânsal olarak ayrıştırılmış bir Bedevi kasabasına yerleştirilecek.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Heba Morayef konu hakkındaki açıklamasında, “Bu karar, İsrail’in toprak ve mülk sahipliğiyle ilgili son derece ayrımcı yasalarının nasıl Yahudi İsraillilerle aynı haklardan yararlanmaları sistematik olarak engellenen İsrail’in Filistinli vatandaşlarına karşı apartheid uygulamakta kullanıldığını göstermektedir. Ras Cerabah sakinleri için süre doluyor; Yahudi ağırlıklı Dimona şehrinin genişlemesine yer açmak için sahip oldukları her şeyi toplayıp ev bildikleri yeri terk etmeleri için önlerinde sekiz ay var. Bu sadece, İsrail yetkililerinin Necef bölgesinde gelişme kisvesi altında Filistinli varlığını en aza indirmeye yönelik bir diğer girişimidir” dedi. Morayef sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu karar, İsrail’in toprak ve mülk sahipliğiyle ilgili son derece ayrımcı yasalarının nasıl Yahudi İsraillilerle aynı haklardan yararlanmaları sistematik olarak engellenen İsrail’in Filistinli vatandaşlarına karşı apartheid uygulamakta kullanıldığını göstermektedir."
Heba MorayefUluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü
“Karar, İsrail’in apartheid sisteminin şu dakika ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çiziyor. Uluslararası toplum, İsrail yetkililerine, bu zalimce planları çöpe atmaları ve Necef’teki Filistinlileri zorla tahliye etme politikasına son vermeleri için baskı yapmalıdır.”
İsrail’in güneyindeki Necef bölgesindeki çok sayıda Filistinli Bedevi gibi Ras Cerabah sakinleri de nesillerdir köylerinde yaşıyor fakat İsrail hükümeti bu gerçeği kabul etmiyor. İsrail İmar Dairesi köylülerin varlığının Dimona’nın genişlemesine mani olduğunu öne sürüyor. Halbuki köyün sakinleri yeni mahalleyle birleşme talebinde bulunmuş, ancak İsrail yetkilileri bunu reddetmişti.
Mahkemede köylüleri temsil eden insan hakları grubu Adalah’ın bildirdiği üzere, Ras Cerabah’ı tahliye planları, Necef’te Filistinli Bedevilerin yerine Yahudi İsraillileri yerleştirmeye dönük daha geniş kapsamlı politikanın bir parçasıdır.
Arka Plan
Adalah’ın verilerine göre, İsrail hükümetinin yerinden edilen Filistinli Bedevileri yeniden yerleştirmekten sorumlu birimi olan Necef Bedevi Kalkınma ve Yerleştirme Dairesi, Ras Cerabah’ı Dimona’yla birleştirme seçeneğini değerlendirmeyi reddetti. Bedevi Dairesi, Yahudi İsrailli kasabalarında değil, yalnızca Bedevi kasabalarında çözüm önerme yetkisi olduğunu ve tek seçeneğin Ras Cerabah sakinlerini yakınlardaki Bedevi köyü Kasr El Sir’e taşımak olduğunu açıkladı.
Ras Cerabah, El Havaşle aşiretine ait yaklaşık 84 dönümlük araziyi kapsıyor ve sakinleri Dimona’nın kuruluşunun öncesinden beri orada yaşıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün İsrail’in apaetheid sistemi hakkındaki 2022 raporu, imar ve planlamayla ilgili ayrımcı yasaların nasıl arazi ve kaynakları Filistinliler pahasına Yahudi İsrailliler yararına en üst düzeye çıkarmak üzere tasarlandığını ortaya koyuyor.
Basın Açıklamaları
- Türkiye: Barışçıl muhalefete yönelik baskılara son verin
- Suriye: Toplu katliamlara ilişkin kanıtlar korunmalı
- İsrail: Hizbullah’ın hukuka aykırı saldırılarında hedef hassasiyetinden yoksun silahlar kullanması uluslararası hukukun ihlalidir
- Türkiye: Onur Yürüyüşleri’ne yönelik hukuksuz yasaklamaların caydırıcı etkisine rağmen aktivistler mücadeleye devam ediyor
- İran: Yeni zorunlu başörtüsü yasası kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıları artırıyor
- Küresel: Küresel düzenin çöküşü insan haklarını tehdit ederken Uluslararası Af Örgütü, adaletsizlikle mücadele etmek için mektup yazma kampanyası başlatıyor
- Türkiye: Gezi Davası’nda yargılananlar beraat ettirilmeli ve adaletsizliğe son verilmeli
- Suriye: Devlet Başkanı Esad yönetiminde onlarca yıldır devam eden ağır insan hakları ihlallerini sona erdirmek ve telafi etmek için tarihi fırsat değerlendirilmeli